Rigsadvokat går af: Midlertidig afløser er på plads

Rigsadvokat Ole Hasselgaard har valgt at stoppe. Jysk statsadvokat sætter sig i hans stol i stedet.

Rigsadvokaten Ole Hasselgaard.har valgt at gå af. (Foto: liselotte sabroe © Scanpix)

Anklagemyndigheden i Danmark får ny chef. Statsadvokat Jan Reckendorff overtager 1. marts indtil videre posten som rigsadvokat efter 50-årige Ole Hasselgaard, der har valgt at gå af.

- Justitsministeriet og jeg har i gensidig forståelse indgået aftale om, at jeg nu fratræder som rigsadvokat efter knap seks år i jobbet. Det har været en både spændende og udfordrende tid, siger Ole Hasselgaard i en pressemeddelelse fra Justitsministeriet.

Jan Reckendorff, der er statsadvokat i Viborg, og i øvrigt uddannet som politimand er blevet konstitueret som ny rigsadvokat og skal bestride posten, indtil den bliver besat på fast basis.

Ole Hasselgaard har stået i spidsen for landets anklagere siden 2012, hvor han afløste Jørgen Steen Sørensen, der i stedet fik stillingen som Folketingets Ombudsmand.

Overvejer næste kapitel

Ole Hasselgaard giver ingen nærmere begrundelse for, hvorfor han fratræder som rigsadvokat. Han fortæller dog, at det er sket i "gensidig forståelse" med ministeriet.

- For mit eget vedkommende vil jeg bruge den kommende tid på at overveje næste kapitel i mit arbejdsliv, siger Ole Hasselgaard i pressemeddelelsen fra Justitsministeriet.

Hverken hos Anklagemyndigheden eller hos Justitsministeriet vil man bidrage med yderligere oplysninger om årsagen til Hasselgaards fratrædelse. Begge steder henviser man til pressemeddelelse.

I den roser Justitsministeriets departementschef, Barbara Berthelsen, den afgående rigsadvokat.

- Jeg er Ole meget taknemmelig for at have løftet en central samfundsopgave i en svær tid, siger hun i pressemeddelelsen.

Ole Hasselgaard var den eneste i ansøgerfeltet, da han tilbage i 2012 under daværende justitsminister Morten Bødskov (S) blev udnævnt som rigsadvokat. Inden da havde han blandt andet siddet i det udvalg, som stod for forberedelserne af en ny lov om Politiets Efterretningstjeneste.

/ritzau/