Rigshospitalet nedlægger barselsafsnittetPatienthotellet

Førstegangsfødende sendes hjem fra Rigshospitalet senest fire timer efter fødslen.

Rigshospitalet sløjfer i en sparerunde barselsafsnittet, hvor førstegangsfødende tilbydes hjælp i det første døgn efter fødslen. (Foto: NILS MEILVANG © Scanpix)

Først lukkede Rigshospitalet sit barselshotel, hvilket var medvirkende til, at hospitalets fødselschef for to år siden sagde op i protest.

Nu er turen kommet til de sidste fem stuer - barselsafsnittet på Patienthotellet - der af sparehensyn bliver nedlagt. De fem stuer har hidtil været reserveret til førstegangsfødende, hvor en jordemoder kunne hjælpe nybagte familier godt i gang med amning og familiedannelse i det første døgn.

Det slutter fra den 17. december oplyser Rigshospitalet i en skrivelse til de kommende forældre, der er tilknyttet fødeafdelingen. Her fremgår det, at alle fødsler uden komplikationer eller behov for pleje og behandling foregår ambulant.

- Ved en ambulant fødsel kan du blive på fødeafdelingen i op til 4 timer efter fødslen, og derefter tager du hjem til dig selv. Er du førstegangsfødende, vil du få tilbud om barselsopfølgning i hjemmet, står der i brevet, der er underskrevet chefjordemoder Rikke Nue Møller, klinikchef Heidi Sharif og oversygeplejerske Pernille Emmersen.

Sagde op i protest

I en tidligere sparerunde lukkede Rigshospitalet et særskilt barselshotel, der lå et stykke fra hospitalets hovedbygning. Det var blandt andet medvirkende til, at fødselschef Morten Hedegaard sagde op i protest efter 14 år i spidsen for en af landets største fødselsklinikker.

- Barselshotellet er den mest velfungerende af mine afdelinger med meget tilfredse medarbejdere og meget tilfredse patienter, sagde han i november 2016 til Politiken.

Det lukningstruede barselsafsnit består af fem enestuer med eget bad og toilet, hvor en jordemoder kan hjælpe hjælpe ‘godt i gang med amning og familiedannelse’.

- I vil desuden få råd og vejledning om den første tid hjemme efter fødslen, inden I bliver udskrevet og kommer hjem, står der på Rigshospitalets hjemmeside.

Tilbyder hjemmebesøg af jordemoder

For fremtiden vil Rigshospitalet i stedet tilbyde de nybagte forældre et hjemmebesøg.

- En jordemoder kommer på barselsbesøg hjemme hos jer i dagene efter fødslen. På 3.- 4. dagen efter fødslen kommer I ind til en opfølgning i vores efterfødselsklinik på Patienthotellet, oplyser Rigshospitalet, der dog understreger, at fødende ved komplikationer under enten graviditet eller fødsel fortsat bliver indlagt.

Det har ikke været muligt at få en forklaring fra Rigshospitalet, da den relevante klinikchef er udenlands.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk