Rigshospitalet politianmelder endnu en hjertelæge for svindel

Rigshospitalet har meldt endnu en hjertelæge til politiet. Denne gang for svindel til 2,5 millioner kroner

Endnu en læge på Rigshospitalet er anmeldt for misbrug af forskningsmidler. (Foto: © Keld Navntoft /Scanpix)

Rigshospitalet har fredag besluttet at anmelde en tidligere ansat overlæge for mandatsvig for 2,5 millioner kroner.

Det sker efter, at en stikprøveundersøgelse, der er foretaget af Region Hovedstadens eksterne revisor, har afsløret flere uregelmæssigheder, fremgår det af en pressemeddelelse fra Region Hovedstaden.

- Vi har anmeldt forskeren for mandatsvig, og da der nu er tale om en politisag, kan vi ikke kommentere den konkrete sag yderligere. Politianmeldelsen er dog udtryk for, at vi ser med meget stor alvor på sagen, udtaler Susanne Vesterheden, der er finanschef i Region Hovedstaden.

I dag er overlægen ansat på hjerteafdelingen på et andet af regionens hospitaler, og regionen har derfor iværksat en personaleretslig undersøgelse.

Fem læger anmeldt for svindel

Overlægen er den femte på Rigshospitalets hjerteafdeling, der bliver politianmeldt for svindel. Jyllands-Posten har tidligere skrevet, at fire fremtrædende overlæger er politianmeldt for at bruge forskningsmidler til private formål.

Siden det kom frem, at flere overlæger tilsyneladende har brugt forskningsmidlerne til private ting, satte Region Hovedstaden sine eksterne revisorer, til at undersøge, hvordan eksterne forskningsmidler var blevet brugt på Rigshospitalet.

I sidste uge konkluderede revisorerne, at 76 forskeres udgifter skal granskes dybere, og samtidig skal revisionen se på hjerteafdelinger på Gentofte og Glostrup Hospital.

Udokumenterede bilag hos mange forskere

Revisionen har endevendt mere end 500 forskningskonti og anbefalede så i sidste uge, at 76 ud af 177 forskeres udgifter på Hjertecenteret skal granskes dybere af Region Hovedstadens administration sammen med Rigshospitalet.

Der er ifølge Region Hovedstaden tale om bilag, hvor der ikke er tilstrækkelig dokumentation for brugen, eller hvor det umiddelbart ser ud til, at pengene ikke er brugt i overensstemmelse med reglerne.

Stikprøveundersøgelsen af brugen af eksterne forskningsmidler, som allerede er sat i gang i hele Region Hovedstaden, fortsætter, og det endelig resultat forventes klar i begyndelsen af oktober, skriver Region Hovedstaden i fredagens pressemeddelelse.

/ritzau/