Landets anklagere skal gennemgå de straffesager, der lige nu kører ved retten, for at tjekke, om der er fejl i data fra beslaglagte mobiltelefoner.
Det sker, efter at dansk politi er blevet oplyst om en fejl i nogle tidsangivelser i en software, som bruges til at få indholdet ud fra telefonerne.
Fejlen blev opdaget af den internationale softwareleverandør i marts og gælder kun Apples produkter. Det fortæller rigspolitichef Thorkild Fogde, der ikke vil sætte navn på leverandøren.
- I værste fald kan sådan en forkert tidsangivelse på en fil, et dokument, et billede eller video fra mobilen vandre over i en politirapport og dermed komme med i en straffesag, siger han.
Rigspolitichefens bud er, at det er omkring 300-500 sager, der nu skal gennemgås.
Ifølge Thorkild Fogde er det dog ikke sandsynligt, at fejlen har haft betydning i konkrete straffesager. Hos Rigspolitiet har man brugt softwaren siden oktober 2017.
'Slet ikke acceptabelt'
Rigspolitiet oplyste i en kort pressemeddelelse om fejlen torsdag aften. Også Folketingets retsudvalg blev orienteret i går.
Fejlen føjer sig til rækken af problemer med politiets it-systemer. Sidste år blev politiet ramt af det, der er blevet kaldt teledataskandalen.
Den handler om fejl i konvertering af data, som viser, hvor en mobiltelefon har befundet sig. Og det er langt fra tilfredsstillende, at politiet nu igen må melde om fejl, lyder det fra rigspolitichefen.
- Det her skal ændres og blive bedre. Det er ikke acceptabelt, hvis man gentagne gange skal opleve sager, hvor der er problemer med den tekniske beviskvalitet af de produkter, som politiet leverer, siger Thorkild Fogde.
- Jeg mener dog helt generelt, at man kan have tillid til politiets tekniske beviser og til den måde, vi arbejder med beviserne på.
Digitale beviser har svagheder
Rigspolitichefen mener dog, at det er vigtigt at huske, at digitale beviser - ligesom alle andre beviser i straffesager - har svagheder.
- Alle er jo nok for bekendt med, at vidner ikke altid husker alt fra en given episode, og det er jo en svaghed ved at bruge vidner som beviser. Sådanne svagheder har tekniske beviser også, siger Thorkild Fogde.
For eksempel retter leverandører af it-værktøjer og software til politiet ofte små fejl i nye udgaver, ligesom vi kender det, når vores telefon og apps bliver opdateret.
- Derfor kan der altså opstå fejl. Det vigtige for os er hele tiden at sørge for, at der er en meget klar forståelse hos anklagerne i retten og hos de tekniske efterforskere af, hvad der kan være af fejlkilder, lyder det fra rigspolitichefen.
Han erkender også, at denne sag nok ikke bliver den sidste, hvor politiet må fortælle om fejl ved nogle af sine it-værktøjer.
- Der vil komme flere sager af den her type, og det er der selvfølgelig nogle grunde til, som vi også må arbejde med fremadrettet, siger han.
I sagen om fejl i politiets brug af teledata er oprydningsarbejdet fortsat i gang på flere punkter.
I kølvandet på teledataskandalen bliver også en række af politiets andre systemer kulegravet. Der er tale om flere hundrede it-systemer.
Rigspolitiet forventer, at gennemgangen af sager for den nye softwarefejl vil tage omkring 14 dage.