Rigspolitichefen afviser kendskab til omstridt actioncard: ’Jeg har hverken set eller godkendt det’

'Det er ikke godt nok', siger justitsminister Nick Hækkerup om forløbet, hvor politiet ringede til minkavlere og bad dem aflive dyr trods manglende lovhjemmel.

Rigspolitichef Thorkild Fogde er kommet i skudlinjen på grund af politiets ageren i sagen om de aflivede mink. (Foto: © Emil Helms, Scanpix)

Da betjente ringede rundt til landets minkavlere for at få dem til at aflive deres dyr, havde de et såkaldt actioncard ved hånden med instrukser om, hvad de skulle sige til genstridige minkavlere, der ikke frivilligt ville sætte gang i nedslagtningen.

Det er efterfølgende blevet kritiseret skarpt, fordi der ikke var lovhjemmel til det, der blev præsenteret som en ordre med udgangspunkt i lovgivningen.

I dag afviser rigspolitichef Thorkild Fogde så at have haft nogen form for kendskab til det omstridte stykke papir.

- Jeg har hverken set eller godkendt det pågældende actioncard, og jeg har ikke deltaget i udarbejdelsen eller anvendelsen af det. Det er sædvanlig praksis i en organisation af Rigspolitiets størrelse, oplyser han i en meddelelse.

Særlig én formulering på actioncardet, der skulle bruges, når en minkavler uden for smitterisikozonerne nægtede at aflive minkbestanden, har vakt opsigt.

'Det er jeg ked af at høre, men beslutningen er truffet,' lyder den.

Det var dog ikke tilfældet. Lovhjemlen var ikke på plads, og det blev oplyst på et møde, som Thorkild Fogde deltog i den 5. november, viser redegørelsen af minkskandalen.

Justitsminister: 'Ikke godt nok'

Fra Christiansborg lød der i går en sønderlemmende kritik af rigspolitichefen. Liberal Alliance vil 'have ham stillet for en dommer', mens Venstre kalder det 'intet mindre end katastrofalt'.

Justitsminister Nick Hækkerup (S) deler sine politiske kollegers vurdering af sagen.

- Jeg synes, kritikken er berettiget, for det fremgår af redegørelsen, at man på det tidspunkt burde have en viden om, at der manglede lovhjemmel til at sige det, man sagde, i de opfølgende samtaler med minkavlerne. Og det er ikke godt nok, siger han.

Om sit eget ministeriums rolle i sagen siger Nick Hækkerup.

- Som jeg har fået det oplyst, så medfører den oplysning, vi giver til Rigspolitiet den 5. (november, red.) ikke det, den skulle; nemlig at man den 6. (november, red.) lader være med at udstede det actioncard.

Ifølge Nick Hækkerup bakker Socialdemokratiet op om en undersøgelse af hele minksagen, som en lang række af Folketingets partier kræver, hvor det 'ville være naturligt' også at se på Rigspolitiets fremgangsmåde.

Thorkild Fogde lægger ikke skjul på, at alt ikke er foregået, som det burde, men han afviser med overlæg at have brudt loven.

- Coronakrisen har givet politiet mange nye opgaver, og der er begået fejl. Men en påstand om, at jeg bevidst skulle have tilsidesat loven, har intet på sig, skriver han.

Han påpeger også, at Den Nationale Operative Stab (NOST), der har stået for opkaldene til minkavlerne, har arbejdet under hårdt tidspres og med opgaver, der har været nye for politiet.

I redegørelsen står også, at Justitsministeriet telefonisk orienterede om den manglende lovhjemmel den 5. november.

- De telefoniske kontakter, som er omtalt i redegørelsen, er heller ikke gået via mig, skriver Thorkild Fogde.

Ansvar fortaber sig i tågerne

Det er ikke usandsynligt, at rigspolitichefen rent faktisk ikke har haft kendskab til det omtalte actioncard, fordi 'det simpelthen er for detailorienteret'.

Det mener Adam Diderichsen, der er adjunkt og politiforsker på Københavns Professionshøjskole.

Han understreger, at han ikke ved, hvem der har vidst hvad hvornår, men han påpeger, at forløbet kan være udtryk for, at der er behov for en kulturændring af politiet.

- Det har tidligere vist sig svært at placere ansvaret i sager med politiet, fordi det fortaber sig, når man bevæger sig opad. Det bedste eksempel er Tibet-sagen, hvor det aldrig rigtig blev placeret, og man kan være i tvivl om, hvor ordren i virkeligheden kom fra.

- Så man kunne godt ønske sig, at rigspolitichefen begyndte at arbejde med en organisationsændring, så ansvaret i fremtidige sager ikke risikerer at fortabe sig i tågerne, siger han.

Thorkild Fogde overtog posten som rigspolitichef den 1. marts i år fra Jens Henrik Højbjerg.