Det er en almindelig dag, og du er travl på arbejdet.
I en pause ser du, hvad du har modtaget af personlige emails, og prøver at finde ud, hvad for en, du skal besvare først. Der er en fra Post Danmark. Du åbner den og ser, at postbuddet var forbi i morges, men da du ikke var hjemme, er pakken nu på posthuset, hvor du selv skal hente den.
Men pas på.
For med et enkelt klink på linket i e-mailen bliver du straks omdirigeret til en hjemmeside, der automatisk henter en fil. Og på bare et par sekunder vil din harddisk og alle data på den blive krypteret, og en besked vil poppe op med krav om en løsesum, hvis du ønsker at genvinde kontrollen over din computer.
Scenariet er netop nu den skinbarlige virkelighed for flere danskere. Det advarer NC3, der er Rigspolitiets center for cyberkriminalitet, om.
https://twitter.com/Rigspoliti_NC3/status/646634031870832640
Tag back-up allerede i dag
Det er ufatteligt surt at blive ramt af den slags angreb.
Og er man først offer for et såkaldt ransomware-angreb - altså, et angreb med ondsindet software mod en bred personskare - er der nemlig ofte ingen vej ud. Dermed er ens dyrebare billeder af ungerne eller den store rejse, den digitale musiksamling eller andre filer tabt for evigt.
Medmindre man har taget en back-up - og det bør man hellere begynde på før end siden, hvis man har dyrebare data på computeren, lyder anbefalingen fra sikkerhedsorganisationen DK-CERT, der overvåger sikkerhedstrusler mod den danske del af nettet.
- Vi anbefaler, at man ikke betaler løsepengene. Oftest sker nemlig blot det, at man ikke får nøglen tilsendt, men i stedet modtager en mail med krav om endnu flere penge, har Shehzad Ahmad, der er chef hos sikkerhedsorganisationen DK-CERT, sagt til DR Nyheder.
Fidus giver svindlere "fast løn"
Denne slags svindel er langt fra ny.
- Cyberkriminelle har bedraget intetanende internetbrugere i årevis ved at anvende denne postkontorfidus, skriver virksomheden Heimdal, der arbejder med at beskytte privatpersoner og virksomheder mod cyberangreb, i en blog på deres hjemmeside.
Men den lever videre i bedste velgående, da mange danskere ikke kender de basale farer ved de internetbaserede fupnumre, der havner i deres virtuelle postkasse.
Samtidig bliver de kriminelle dygtigere gang for gang. De angriber nu kun et land af gangen med en tekst på perfekt dansk og med de rette logo'er fra Post Danmark.
- Mange falder for det, fordi postvæsenet er en af de institutioner, som de kender bedst og stoler på. De skænker det sjældent en tanke, før de klikker på et link i e-mailen, og de kontrollerer aldrig afsenderens adresse. Det er den slags basale fejl, som cyberkriminelle er klar over og drager fordel af om og om igen, forklarer Heimdal.
Det var angreb af denne slags, der i starten af året, ramte flere kommuner.