Rigspolitiet om bestilte børneovergreb på nettet: Det er kommet til Danmark for fuld styrke

En historisk grov sag om sexovergreb på børn på nettet, der i dag er for retten, skal signalere, at danske krænkere ikke skal vide sig sikre, siger Red Barnet.

Antallet af sager med danskere, der på nettet bestiller og livestreamer seksuelle overgreb mod børn, er i stigning.

Det siger Flemming Kjærside, der sidder i Rigspolitiets Nationale Cyber Crime Center og leder afdelingen for cyberrelaterede seksualforbrydelser.

- Det er noget, vi ser vokse. År tilbage blev vi opmærksomme på, at det var en trend rundt i verden. Vi var klar over, at det på et eller andet tidspunkt ville komme til Danmark. Det ser ud som om, det nu er kommet til Danmark for fuld styrke, siger han.

I dag er en 70-årig mand fra Brøndby i retten i Glostrup tiltalt for 346 forhold om seksuelle overgreb mod filippinske børn. Manden har over internettet dikteret de seksuelle overgreb og betalt for dem via forskellige betalingstjenester.

Børnene er ifølge det 119 siders lange anklageskrift helt ned til tre år, og overgrebene er sket over en femårig periode. Manden nægter sig skyldig i at have medvirket til voldtægt og i, at børnene var under 12 år.

"Rape on demand", som de bestilte og betalte sexovergreb også kaldes, er udbredt i Asien og særligt Filippinerne.

Tilbage i 2014 blev en anden dansker dømt i sag om betaling af sexkrænkelser på nettet. Han fik 3,5 års fængsel, og da var sagen langt fra så omfattende som den i retten i dag. I efteråret varetægtsfængslede politiet yderligere en mand med mistanke om bestilte sexovergreb.

- Vi har et antal verserende sager i øjeblikket, siger Flemming Kjærside, der ikke vil komme nærmere ind på efterforskningen. Han fortæller, at sagerne er vanskelige at opklare, fordi der er tale om livestreaminger - altså online udsendelser.

- Når udsendelsen er overstået, er beviserne forsvundet op i luften. Ligesom en telefonsamtale. Efterfølgende kan man se, der har været kontakt mellem telefonerne, men ikke hvad der er talt om. Så vi må i gang med alle mulige slags efterforskninger, siger Flemming Kjærside.

Profilen på gerningsmændene, der gemmer sig bag et chatnavn på nettet, spænder også vidt, viser hidtidige sager, siger han.

- Du kan ikke sætte et stereotypt billede på en gerningmand. Det kan være alle, siger Flemming Kjærside.

Børnenes forældre ser forskelligt på overgrebene

Lige så forskellige gerningsmændene bag skærmen er, lige så forskellige er børnenes situation på den anden side.

Kuno Sørensen, psykolog hos Red Barnet, oplever også, at omfanget af denne typer sager er stigende. Og han forklarer, at forældrene ofte sælger deres børn i ren desperation.

- Det kommer i forskellige udgaver. Dels er der nogle familier, der føler sig så økonomisk pressede, at deres eneste mulighed for at overleve er at sælge deres børn til prostitution, siger han.

- I andre tilfælde forklarer forældrene det med, at det nok ikke er så slemt, fordi det bare er striptease, der foregår, eller at børnene 'blot' skal onanere foran kameraet, og at ingen rører ved dem, siger Kuno Sørensen.

I sagen fra Brøndby er manden tiltalt for stort set alle slags sædelighedsforbrydelser i straffeloven.

Organiseret prostitution

Kuno Sørensen forklarer, at der også foregår en mere organiseret form for børneprostitution, hvor børnene bliver sendt til en institution og skal gennemføre forskellige seksuelle aktiviteter, mens indtægterne bliver overført til forældrene.

Retssagen i Glostrup i dag mod den 70-årige mand fra Brøndby er et vigtigt eksempel at statuerere fra dansk hold, siger Kuno Sørensen.

- Det er et meget tydeligt signal om, at det her er strafbart, og man skal ikke tro, at bare fordi man sidder på nettet og chatter, at man så er anonym. Politiet har mulighed for at efterforske det her. Og selv om man er dansker og begår seksuelt overgreb på børn i udlandet, så bliver man straffet for det i Danmark, siger han.

Retssagen løber til juni, og der er afsat 41 retsdage. Anklageren kræver manden idømt forvaring.

Facebook
Twitter