Rigspolitiet om Europol i rivende udvikling: 'Danmark står stille'

Samarbejdet med Europol er godt, men udviklingen rykker fra os, siger politidirektør.

I Tyskland har politiet nu direkte søgeadgang via tablets eller mobiltelefoner til Europols databaser. Den mulighed får dansk politi ikke. (Foto: © Thilo Schmuelgen, Scanpix)

En tysk politipatrulje ser en mistænkelig bil på en mørk landevej og standser den. Betjentene finder hurtigt deres tablet frem og søger førerens navn frem i Europols EIS-database via søgeredskabet Quest.

Det viser sig, at han er mistænkt for at have begået kriminalitet i et andet EU-land, og anholdes derfor med det samme.

Den mulighed har en dansk politipatrulje ikke. Danmark er nemlig ikke fuldgyldigt medlem af Europol og må derfor igennem flere led for at finde frem til oplysningerne i politisamarbejdets databaser.

Efter godt tre år med den danske Europol-særaftale konstaterer politidirektør i Rigspolitiet Lene Frank, at Danmark overordnet har et rigtig godt samarbejde med Europol, men at den teknologiske udvikling i disse år betyder, at dansk politi 'står stille'.

- Fremadrettet vil de øvrige lande få direkte mobiladgang til nogle af oplysningerne i Europols informationssystem. Det får vi ikke. Dermed stilles vi dårligere på sigt.

- De enkelte betjente i de andre lande, hvis de vælger at indføre det, vil fra en patruljebil få mobiladgang direkte ind i Europols informationssystem, siger hun.

Andre landes politi rykker

Det er en udvikling, der har været kendt i flere år, og som også fyldte en del i debatten frem mod folkeafstemningen om retsforbeholdet i 2015, hvor Danmark stemte nej og dermed valgte at forlade Europol.

I den seneste redegørelse fra Rigspolitiet fremgår det, at flere europæiske lande har fået adgang til det direkte søgeredskab Quest, og at mange lande er i den indledende fase på vej mod at få adgangen.

Herunder forklarer politidirektør Lene Frank, hvad andre EU-landes politistyrker har adgang til

Dansk politi distancerer sig dermed måned for måned fra andre landes politistyrker.

- Det kan blive problematisk, at Danmark ikke har de samme muligheder. Der kan være en form for kriminalitet, der udvikler sig på tværs af landegrænser, hvor Danmark ikke har samme muligheder som de andre lande for at gribe ind over for den, siger Lene Frank.

Hun fortæller, at dansk politi netop har fået en ny analyseplatform, som de gerne så integreret med Europols EIS-database. Men det er ikke muligt, når Danmark ikke har et fuldt medlemskab.

- Hvis vi kunne få mulighed for det, ville det gøre oplysningerne mere komplette. Det ville give en yderligere facet i analysen, hvis vi ikke bare kunne se, om en person, en bil eller et dokument er kendt i Danmark, men også om det er kendt i et af de andre lande i Europol, siger Lene Frank.