MDMA er tilgængeligt i hele landet. Det viser ikke alene en opgørelse af beslaglæggelser af MDMA, som Rigspolitiet har lavet for DR Nyheder. Det viser også den seneste uges hændelsesforløb:
I sidste uge blev to unge piger fra Fanø indlagt, en ung dreng fra Haslev døde og i denne uge mistede en 32-årig mand fra København livet, alle formentlig efter at have indtaget stoffet MDMA.
- Vi må antage, at MDMA findes i hele landet, siger Michael Kjeldgaard, politiinspektør og centerchef i Nationalt Efterforsknings Center, NEC, under Rigspolitiet.
Opgørelsen fra Rigspolitiet viser, at der i 2017 blev beslaglagt en rekordstor mængde på 32,5 kilo MDMA fordelt på 617 beslaglæggelser. I 2016 blev der beslaglagt otte kilo fordelt på 804 beslaglæggelser.
Den store stigning i antal kilo beslaglagt MDMA i 2017 skyldes to særligt store beslaglæggelser i 2017, forklarer Michael Kjeldgaard.
- Når man ser på de beslag, vi har af MDMA, så er det faktisk rimeligt jævnt fordelt over hele landet i forhold til, hvor de største befolkningskoncentrationer er, siger tilføjer han.
Selvom der er en fremgang i udbredelsen og kilo beslaglagt MDMA, så er der til sammenligning blevet beslaglagt noget mere kokain gennem de sidste par år. I 2017 blev 150 kilo kokain beslaglagt mod 118 kilo i 2016.
Et billigt alternativ
MDMA er et syntetisk fremstillet stof, og Rigspolitiet vurderer, at et gram koster mellem 200 og 500 kroner på gadeplan, og det gør stoffet til en noget billigere rus end eksempelvis kokain:
- De syntetiske stoffer er lidt billigere, og derfor også populære blandt de unge, siger Michael Kjeldgaard.
MDMA er ikke et nyt stof. Det har længe været kendt herhjemme i pilleform under navnet ecstasy. Michael Kjeldgaard forklarer, at MDMA-pulveret har oversteget ecstasy-pillerne i popularitet.
- MDMA er det samme som det aktive stof, der er i ecstasy tabletter, og hvis vi kigger på vores statistikker så vippede det i 2015 over således, at vi begyndte at beslaglægge mere MDMA end ecstasy-tabletter. Så det er et stof, der har været på fremmarch, siger han.
Fra 2015 begyndte Rigspolitiet særskilt at registrere beslaglæggelser af MDMA.
MDMA fremstår som oftest i krystallinsk form, altså som pulver. Det har en højere koncentration af det aktive stof, altså det der gør dig påvirket, end der er i ecstasy-tabletter, forklarer Michael Kjeldgaard:
- Der er en popularitets-trend i de her narkotiske stoffer, og der er nogle af stofferne, der går igen og har været der i mange år. Men i de senere år ser vi, at de her syntetiske stoffer er mere populære, selvom de traditionelle stoffer, som kokain og hash stadigt har en større del af markedet, siger Michael Kjeldgaard.
Den seneste uge
Den seneste uges hændelser har over for DR Nyheder fået det lokale politi, pårørende og eksperter til på det kraftigste at fraråde alle at indtage stoffet. Ifølge Michael Kjeldgaard tyder det på, at er en særlig stærk eller farlig portion MDMA tilgængelig netop nu:
- Lige nøjagtig denne her portion, hvor der har været en dødelig procent i forhold til koncentrationen af det primære aktive stof, må vi antage, at den som minimum er tilgængelig regionalt, men portionen kan også være tilgængelig nationalt, siger han.
DR Nyheder har tidligere talt med misbrugsekspert og psykiatrisk overlæge, Henrik Rindom, der forklarer, at MDMA ikke er farligt i sig selv. Han fortæller, at det farlige er, alt der der bliver blandet i. Michael Kjeldgaard understreger, at hvis man skulle få tilbudt MDMA, skal man for alt i verden takke nej:
- Det er vigtigt at slå fast, at hvis man eksperimenter med de her ting, så eksperimenterer man også med sit liv, slår han fast og fortsætter:
- Det har vi set eksempler på, også for nyligt. Og det handler ikke kun om renheden af det stof, man tager. Vi reagerer som mennesker forskelligt på at indtage de her stoffer, så det kan godt være, at ens kammerater kan tåle det, men derfor er det ikke sikkert, at man selv kan, siger han.
De to piger fra Fanø, der blev indlagt lørdag morgen, er ifølge Syd- og Sønderjyllands Politi ved bevidsthed og uden for livsfare.