Rigspolitiet skærer igennem efter stor forvirring: Svenskere skal have negativ test klar ved grænsen

Det er alligevel ikke muligt for sydsvenskere at rejse ind i Danmark, hvis de lover at lade sig teste inden for et døgn.

Trods fredagens udmeldinger er det alligevel ikke tilladt for svenskere fra Skåne at gå i land i Danmark uden en negativ test. (Foto: KELD NAVNTOFT © Scanpix)

Skal man som sydsvensker bosat i Skåne, Halland eller Blekinge på tværs af Øresund for at handle i Helsingør, gå en tur i København eller lignende, så er der ingen kære mor:

Der skal være foretaget en test for coronavirus inden ankomsten til Danmark.

Det slår Peter Ekebjærg, chefpolitiinspektør i Rigspolitiet, nu fast.

- Hvis de vil indrejse uden et anerkendelsesværdigt formål, så forudsætter det, at de har en coronatest, der er negativ og maksimalt 72 timer gammel, så længe de tre regioner er karantæneområder, fordi smittetrykket er for højt, siger han.

Anerkendelsesværdige formål dækker over ting som for eksempel arbejde i Danmark, eller hvis man som svensker har familie på den danske side af sundet, og så gælder der andre regler.

Fuld forvirring

Udmeldingen fra Rigspolitiet kommer, efter at der er opstået forvirring om retningslinjerne for indrejse fra de sydsvenske regioner.

I går skrev det svenske medie Sydsvenskan, at svenskere fra de tre regioner alligevel ikke behøver at fremvise en negativ coronatest taget inden for 72 timer.

I stedet, oplyste Justitsministeriet til avisen, kan de love at lade sig teste inden for 24 timer i Danmark og gå i selvisolation, indtil der kan fremvises en negativ test.

Forvirringen var ikke kun at finde i Sydsvenskan på baggrund af Justitsministeriets udmeldinger.

Fredag eftermiddag oplyste rederierne, som sejler strækningen Helsingborg-Helsingør, at svenske rejsende fra de pågældende regioner gerne må gå i land i Danmark. Og det kræver ikke en negativ test, lød det fra rederierne til den svenske avis.

Henviser nu til Rigspolitiet

Nordsjællands Politi, som laver grænsekontrol ved færgeterminalen i Helsingør, havde også fået retningslinjerne galt i halsen.

Her mente man fredag eftermiddag slet ikke, at hverken test eller erklæring var nødvendig.

- Jeg kan bekræfte, at svenskerne fra Halland, Skåne og Blekinge fra lørdag klokken 7.00 må rejse til Danmark, og det er ikke nødvendigt at fremvise en test, sagde David Buch, vagtchef hos Nordsjællands Politi til Helsingør Dagblad.

Anderledes lyder meldingen fra politiet i Nordsjælland her til eftermiddag:

- Vi fik i løbet af i går aftes præciseret retningslinjerne fra Rigspolitiet og henviser til politi.dk, hvor reglerne fremgår, siger David Buch til DR.

Forvirringen er opstået i kølvandet på, at reglerne for indrejse til Danmark er blevet ændret dags dato, så turister fra 25 europæiske lande er velkomne i Danmark, så længe de har booket mindst seks overnatninger.

Sverige er ikke på listen over lande, hvis borgere er velkomne i Danmark, men der er undtagelser.

Smitten er på så lavt et niveau i Västerbotten, at svenskere fra den region må rejse ind. Personer fra Skåne, Halland og Blekinge må rejse ind, selvom de regioner stadig er karantænezoner. De behøver heller ikke have booket et bestemt antal overnatninger.

Men det går ikke bare at krydse grænsen:

- Ikke uden en test. Så længe de tre regioner er at betragte som et karantæneområde, hvor smittetrykket er for højt, forudsætter det, at de har en coronatest, der er negativ. Med mindre de indrejser med et anerkendelsesværdigt formål, siger Peter Ekebjærg fra Rigspolitiet.

Facebook
Twitter