Rikke vil gøre en forskel: Hun giver sin nyre til en venindes bror

25-årige Rikke Koreska har i flere år arbejdet for at få lov til at donere sin nyre.

Rikke Koreska skal på operationsbordet til november og give sin nyre væk. I flere år har hun arbejdet på at blive donor.

Det har taget mange år. Og krævet mange snakke med læger, sygeplejersker, psykolog, familie og venner.

Men nu er det blevet til virkelighed. Rikke Koreska skal donere sin ene nyre. Til sin venindes lillebror, som er nyresyg og i dialysebehandling.

Den 8. november vil Rikke Koreska komme i fuld narkose på Rigshospitalet, og hendes ene nyre vil blive taget ud og derefter opereret ind i venindens lillebrors krop.

Egentlig har Rikke Koresa været klar til at donere sin nyre i mange år. Men udover de mange snakke, det har krævet, så har der været en del benspænd.

Blandt andet fordi det indtil nu ikke har været muligt at donere sin nyre væk til mennesker, man ikke kender.

Det har været fast praksis, at der skulle være en form for relation med det menneske, der skal modtage nyren.

Men det ændrer sig nu. Et bredt flertal i Folketinget har besluttet, at det fremover skal være muligt anonymt at donere sin nyre til en vildt fremmed. For det vil redde liv.

400 patienter stod sidste år på venteliste til en ny nyre. 263 fik en ny nyre fra enten en levende eller en afdød donorer. 20 nyrepatienter døde, mens de var på venteliste.

Giver mulighed for at finde det bedste match

Og det glæder Rikke Koreska, at politikerne har taget den beslutning. For da hun år tilbage havde besluttet sig for at donere sin nyre, fandt hun ud af, hvor svært det var.

For hun kendte ikke nogen, der var nyresyge. Det troede hun ikke var et problem.

- Jeg ringede til Rigshospitalet for at fortælle, at jeg gerne vil donere min nyre til den, der stod øverst på ventelisten.

Men det fandt hun hurtigt ud af ikke kunne lade sig gøre. For hun skulle kende patienten.

- Jeg kendte ikke nogen. Men det undrede mig, at jeg ikke kunne få lov til det alligevel. Men det kunne jeg ikke.

Derfor besluttede Rikke Koreska at tage sagen i egen hånd. Hun skrev ud på Facebook, om der var nogle, der kendte nogle nyresyge, som havde brug for en ny nyre. Og det var der. Efter kort tid var der fem mennesker, der havde henvendt sig.

- Og det var et dilemma. For hvem skulle jeg så vælge?

Men så var det venindens lillebror kom på banen. Han var nyresyg, og derfor valgte hun ham og slettede sit opslag.

Rikke Koreska er derfor glad for, at der nu er banet vej for at give sin nyre anonymt. For det betyder, at man i stedet for kan finde det bedste match og ikke have alle mulige andre overvejelser.

- På den her måde kan den, der står øverst på ventelisten, få en ny nyre. Hvis altså der er et match.

Kæmpede med lægerne

Det var tilbage i 2013, da Rikke Koreska var 21 år, at hun fandt ud af, at hun gerne vil donere sin nyre. Hun havde set et tv-program om, hvor mange nyresyge der døde, mens de var på venteliste. Hun begyndte at læse artikler og foldere om det.

Og hun blev mere og mere sikker i sin sag. Hun vil donere sin nyre.

- Det føles bare meget naturligt for mig, for her kunne jeg gøre en forskel. Jeg er meget priviligeret og har aldrig været syg. Og derfor føltes det helt rigtigt at kunne hjælpe på den her måde.

- Det er ikke fordi, jeg er typen, der laver velgørenhedsarbejde eller har reddet sultende børn i Afrika. Det føles bare rigtig for mig at donere min nyre.

For lægerne og sygeplejeskerne på Rigshospitalet føltes det knap så rigtigt. De var ikke overbevist om, at det var en god idé, da Rikke Koreska henvendte sig.

- De synes, jeg var alt for ung. Og de var bange for, at jeg vil komme til at fortryde det senere hen.

- Blandt andet fordi jeg endnu ikke har fået børn, og derfor mente de ikke, at jeg kunne forstå, hvordan jeg vil have det, hvis mit barn pludselig blev syg og havde brug for en nyre, og at jeg så ikke vil have mulighed for at hjælpe.

Overvej det grundigt

Det har langt fra været en nem beslutning for Rikke Koreska. Hun har gjort sig mange overvejelser. Og det er da heller ikke alle i familien, der støtter op om hendes beslutning.

- Min mor bakker mig op, men min far er imod det, da han er bange for, at jeg vil fortryde det.

- Og der er også mange veninder, der har været imod det, men de forstår mig godt nu. Men det har været vigtigt for mig at diskutere det med alle mulige.

Derfor er Rikke Koreskas råd til andre, der gerne vil donere sin nyre - og nu kan få lov til at gøre det anonymt - at de skal overveje det grundigt.

- Vent et års tid og mærk efter, om det er en god idé. Snak med venner og familie om det og læs materiale om det. Derudover kan det være en god idé at tale med andre, der har givet deres nyre væk. Det gjorde jeg, og det var en stor hjælp.

To gange har Rikke Koreska mødt venindens bror. Han vil gerne sikre sig, at hun var sikker i sin beslutning. Og det kan Rikke Koreska godt forstå. Men det er netop endnu en god grund til, at det er godt, at det fremover bliver muligt at donere anonymt.

- Jeg har kunnet mærke på ham, at det var svært. Han vil gerne være sikker på, at jeg var helt sikker. Han er selvfølgelig glad og taknemmelig, men han har flere gange sagt, at jeg altid kan springe fra, hvis jeg fortryder.

Men hvis alt går efter planen, hvis broren ikke bliver for syg til at blive opereret, vil Rikke Koreska efter den 8. november kun have én nyre.

- Jeg er selvfølgelig nervøs for at komme i fuld narkose. Det har jeg aldrig prøvet. Andet ville være mærkeligt.

- Men lige nu glæder jeg mig. Jeg har ventet på det i så mange år.

Facebook
Twitter