Rikkes tatovering blev et ar for livet

Rikke Thomsen fik en infektion, da hun skulle have fjernet en tatovering.

Rikke Thomsen trækker lidt modvilligt op i sit højre ærme. Hun har det ellers bedst med at have lange ærmer på, så hverken hun selv eller andre ikke kan se den tatovering på indersiden af håndleddet, hun ville ønske, hun ikke længere havde.

- Det skulle ligne en sommerfugl, siger hun. Det er tydeligt, at hun slet ikke synes, det ligner noget som helst, når hun skal beskrive blækket under huden, som har ligget der siden 2009.

- Nogle streger og noget mørkt inde i midten. Jeg kunne ikke selv se, hvad det skulle forestille, så jeg var rigtig ked af det, allerede da jeg gik ud fra tatovøren dengang.

Jeg vidste ikke, at det kunne være så grelt, at jeg står her bagefter med en arm, jeg har smerter i.

Rikke thomsen, hr-konsulent

Alt virkede professionelt

Ret hurtigt besluttede hun sig for, at hun ville prøve at få fjernet tatoveringen helt igen. Men den slags var dyrt, og Rikke Thomsen fortæller selv, at det ville koste hende 4-5 gange mere at få fjernet tatoveringen, end at få den lavet. Så da hun kom i kontakt med en tatovør, der skulle uddannes i at fjerne tatoveringer med laser, takkede hun ja til et tilbud om at få første behandling gratis, hvis hun lagde arm til, når tatovøren skulle instrueres i laserudstyret.

- Når jeg tænker tilbage, så var det ikke professionelt, men i øjeblikket, da jeg sad der, så synes jeg, det virkede fint. De havde handsker på, og det så rimelig sterilt ud.

Men Rikke Thomsen nåede aldrig at få mere end en behandling med laser. Faktisk nåede hun ikke engang at få den første gjort færdig, det gjorde simpelthen for ondt. Smerten skyldtes, at der var skruet alt for højt op for laseren.

- Nogle dage efter fik jeg slem betændelse i min arm, og tatoveringen kom der sårdannelse på, og betændelse der, hvor de havde ramt den, og så fik jeg stafylokokker i den.

PRIVATFOTO: Få dage efter Rikke Thomsen fik en laserbehandling, gik der betændelse i hendes tatovering. (© Rikke Thomsen)

Nye regler på vej

Det er sådanne historier, som Styrelsen for Patientsikkerhed sammen med Sundhedsministeren nu vil forhindre. De har netop sendt en bekendtgørelse i høring, der vil betyde at det fremover kun bliver hudlæger og deres assistenter samt plastikkirurger, der må fjerne tatoveringer.

I dag er der nemlig ingen regler på området, og det betyder at enhver kan bestille udstyr til at fjerne tatoveringer på internettet, og i praksis kan man fjerne tatoveringer hjemme i stuen uden at informere en eventuelt kunde om bivirkninger eller risiko for permanente ar eller smerter.

Og det er lige netop den slags information, Rikke Thomsen gerne ville have haft.

- De sagde, det kunne gøre ondt, derfor fik jeg bedøvende creme på først, og de sagde også at jeg ville kunne mærke det nogle dage efter, men det var sådan set det.

6 grunde til at man fortryder en tatovering
  1. At føle sig stemplet på grund af tatoveringen
  2. Tatoveringen er for synlig
  3. Tatoveringen er dårligt udført
  4. Er vokset fra tatoveringen
  5. Tatoveringen blev ikke som ventet
  6. Et uønsket navn eller citat

Kilde: Undersøgelse fra Tatoveringsklinikken på Bispebjerg Hospital

Selvom det nu er fem år siden, hun lagde håndleddet ind under laserlyset, så kan hun stadig mærke tatoveringen hver eneste dag, især hvis vejret er godt.

- Når jeg får solstråler på den, begynder den at brænde. Det er ligesom om, det bliver et brandsår igen, samme fornemmelse.

Ingen mulighed for erstatning

Rikke Thomsen blev behandlet for sine infektioner, og fik også tilskikket en advokat, men hendes sag blev afvist i retten. Fordi der ikke var nogle regler på området, havde hun ingen reel mulighed for at klage og heller ingen mulighed for at få erstatning.

- De sagde bare, at det var hvad der kan ske. Og jeg har ikke fået andet ud af det, end at de beklager. Jeg har selv en vis skyld, fordi jeg ikke satte mig ind i, hvad udfaldet kunne være, men jeg vidste ikke, at det kunne være så grelt, at jeg står her bagefter med en arm, jeg har smerter i.

Også det vil blive ændret med de nye regler. For når en læge har ansvaret for behandlingen, så vil det betyde, at borgerne har mulighed for at søge erstatning. Og uautoriserede behandlere vil kunne straffes med bøder.

I dag ville Rikke Thomsen aldrig have forsøgt at fjerne tatoveringen. Faktisk ville hun langt hellere have den lavet om til noget andet, men det kan heller ikke lade sig gøre nu, fordi huden på håndleddet er så ødelagt. Hver gang hun lader fingrene glide hen over den, kan hun mærke, hvor den buler ud og hæver op. Det gør hende ked af det hver dag.

- Det her er en maskine, der kan ødelægge rigtig meget på folk, så det er rigtig godt, der kommer lovgivning på det.