Ringberg om dronningens klima-udtalelser: 'Hun er urørlig, næsten uanset hvad hun siger'

Politisk analytiker Jens Ringberg og kulturkorrespondent Mette Hybel analyserer dronningens udtalelser om klimaet.

Et større interview med dronning Margrethe har skabt debat, efter dronningen ikke entydigt anerkender, at klimaforandringerne er menneskeskabte.

- Jamen, at mennesker spiller en rolle i klimaforandringer, det er der nok ingen tvivl om. Men om de er skabte – direkte – det er jeg ikke ganske overbevist om. Altså, jeg mener, at der er forandringer i klimaet, og det kan da være, at menneskelig aktivitet har spillet en rolle, siger dronning Margrethe i et større interview i dagens Politiken.

Dronningen giver aldrig udtryk for partipolitiske interesserer, men bevæger sig her ind på et emne, der som bekendt var med til at afgøre et folketingsvalg sidste år. DR Nyheders politiske analytiker, Jens Ringberg, uddyber:

- Det her er en af de sjældne gange, hvor hun kommer til at give udtryk for en holdning, som er anderledes end det, de fleste på Christiansborg mener, siger han og fortsætter:

- Det gælder især spørgsmålet om årsagen til klimaforandringerne. Dronningen siger, at hun ikke er helt overbevist om, at de er menneskeskabt. Men alle danske partier har nu tilsluttet sig det synspunkt, at de klimaforandringer, der skal håndteres lige nu, netop primært er menneskeskabt.

I interviewet med Politiken siger dronning Margrethe også, at man skal undgå at gå i panik over klimaets nuværende situation.

- Det er ganske givet meget væsentligt og vigtigt at være opmærksom på. Men altså... at panikke er en meget dårlig måde at tage fat på problemer på. Det går ikke. Det skal man ikke, siger dronningen.

'Det er et alvorligt emne'

Og kulturkorrespondent i DR Mette Hybel minder om, at dronningen også i sin nytårstale sidste år talte om den sårbare situation, kloden er i, og at vi alle sammen skal gøre vores for at passe på den.

- Hun har i interviewet med Politiken det lange historiske blik på, og minder om, at der altid har været klimaforandringer. Egentlig tror jeg at hendes ærinde her er at være fortrøstningsfuld og optimistisk i modsætning til at ville skabe panik.

- Men det er også klart, at hun her bevæger sig ind på en bane, hvor hvert eneste ord hun siger, vil blive tolket og analyseret, og risikoen for at træde forkert er høj, fortsætter Mette Hybel.

Du kan se mere fra nytårstalen sidste år og nytårstalerne i 1997 og 2011, hvor dronningen også meget direkte kommenterede på klimaet og klimaforandringerne, øverst i denne artikel.

- Det er jo et alvorligt emne, dronningen udtaler sig om, og derfor afføder det også kraftige reaktioner. Det er tydeligt at se, at det deler vandene. Der er dem, der mener, en dronning slet ikke skal udtale sig om klimaet, og så er der dem, der er enige med hende i, at det ikke hjælper at panikke, siger Mette Hybel videre.

Deler vandene og Folketinget

Og dronningens interview har i sandhed fået flere i blækhuset på sociale medier.

Blandt andre løsgænger og medlem af Folketinget Sikandar Siddique skriver, at Kongehuset omgående bør trække dette interview tilbage.

- Det er en grov, uansvarlig og decideret vildledende indblanding i den politiske debat, skriver han videre.

Forhenværende formand for Folketinget og nuværende medlem for Dansk Folkeparti, Pia Kjærsgaard, skriver, at dronningen er den "bedste Dronning af alle."

Og Signe Munk, der er medlem af Folketinget for SF, bemærker.

- Vi har heldigvis videnskabsfolk, som kan få fejet hendes tvivl af banen, skriver hun videre.

Selvom der ikke er nogen partier, der har panik som deres klimapolitik, så mener mange, at klimaet ikke er noget, der kan vente.

- Næsten hele Folketinget står bag en ny klimalov, der kommer til at ændre vores liv. Og læser man Mette Frederiksen-regeringens forståelsespapir, så er klimaet det første, der overhovedet nævnes, siger Jens Ringberg.

- Dronningen har 80-års fødselsdag senere på måneden og er elsket af sit folk – så hun er urørlig, næsten uanset hvad hun siger. Dét kommer hendes udtalelser om klima i fødselsdagsinterviewet ikke til at ændre på, slår Jens Ringberg fast.

DR Nyheder har kontaktet kongehuset, spurgt ind til dronningens udtalelser og tilbudt dem at medvirke i nærværende artikel. De er ikke vendt tilbage.