Ringen slutter kongeligt

<b>Anmeldelse:</b> Med "Kongen vender tilbage" er det lykkedes instruktør Peter Jackson at styre Ringenes Herre-trilogien sikkert i havn. Missionen er endt. Menneskeheden sejrer over livets ondskab. Sauron taber til Aragorn.

ViggoMortensen i skikkelse af Aragorn i Ringenes Herre - Kongen venderTilbage. Foto: SF Pressefotos

Af Ole Blegvad, kulturjournalist, TV-avisen

Det gode vinder over det onde. Lyset over mørket. Aragorn overSauron.

Med "Ringenes Herre – Kongen Vender tilbage" slutterinstruktøren Peter Jacksons filmtrilogi over Tolkiens klassiskebestseller. Og lige så kongeligt som Viggo Mortensen, i rollen somAragorn, overtager tronen i Gondors hovedstad, Minas Tirith, ligeså mesterligt lykkes det for den lille, runde og skæggede newzealandske instruktør at styre filmen i havn.

Med tre film på i alt godt ni timer er det lykkedes PeterJackson at udfordre Tolkiens 1300-siders bogunivers i nutidensmedie – filmen. Det sker med så stor sikkerhed, at man fremover måspørge, om der menes bogen eller filmen, når talen falder påRingenes Herre.

Kongen vender tilbage

I denne sidste del - Kongen Vender Tilbage – skal alle trådesamles. Alle skæbner og fortællinger skal forløses.

Citat»Medlemmerne afBroderskabet fremstår skarpere, men også mere dystre og afmægtige.De kæmper mere på trods end med et egentligt håb og en tro på atsejr.«

Vi følger Frodo og Sams vej med ringen – vejen mod Sauronshelvede, Mordor, hvor Frodo skal tilintetgøre ringen iDommedagsbjergets ild.

På vejen har de følgeskab af Gollum, der tydeligere ogtydeligere som Smeagol, korrumperes af Ringen. Og gør vejen lang ogvanskelig for de to hobitter.

Vi følger mennesker, dværge, elverfolk og endda de døde fraSkyggernes Rige. Det hele når filmisk klimaks i det store slagforan menneskenes stolte by, Minas Tirith. Det er her vinderne skalfindes – her det gode skal bekæmpe det onde.

TroldmandenGandalf, en af de centrale personer ifilmene

Her udspilles nogle af filmens mest spektakulære scener sig.Engang imellem lidt for meget genbrug fra "De To Tårne". Menorkernes kæmpeelefanter, der til sidst bliver overmandet afelverfolkets helt, Legolas og prinsesse Eowyns kamp mod lederen afNazgulridderne vil stå prentet i bevidstheden hos enhver eftermødet i biografens mørke.

Alt imens slaget om Minas Tirith foregår krydsklippes der tilFrodo og Sams besværlige rejse med ringen. En rejse der – bekendtfor de fleste – ender lykkeligt. Ringens broderskab tager detsidste stik.

Persongalleriet

I sidste del af trilogien får persongalleriet mere og mere ansigtog personerne mere og mere fylde. For Frodo bliver ringen entungere og tungere byrde, der sætter venskabet og loyaliteten tilvennen Sam på en hård prøve.

Citat»Her i begyndelsenaf et nyt århundrede er Tolkien stadig bannerfører, men Jacksonsfilmversion har givet historien nyt liv.«

I Aragorns figur bliver det tydeligere, at rollen som konge ikkeer tiltrækkende, hvis han kun tager magten for magtens skyld.

Og troldmanden, Gandalf, der sendte Broderskabet afsted påmissionen, indser, at han må gå forrest og kæmpe for de værdier hansætter højt.

På samme måde bliver flere af filmens andre hovedpersoner gjortmere klare i "Kongen Vender Tilbage". Medlemmerne af Broderskabetfremstår skarpere, men også mere dystre og afmægtige. De kæmpermere på trods end med et egentligt håb og en tro på at sejr.

Persongalleriet ender måske ikke med at være så komplekst ifilmatiseringen som i bogen. Men hvad filmen ikke kan i ord kanbilledmediet i nærbilledets intensitet og kameraets bevægelse.

Aragornsudkårne, alfekvinden Arwen

Broderskabets sejr

Med broderskabets vellykkede rejse slutter Ringenes Herre.Missionen er endt. Menneskeheden har sejret over livetsondskab.

Aragorn bliver konge. Hobitterne tager tilbage til Herredet,hvorfra Frodo rejser videre med den gode troldmand, Gandalf.

For instruktøren Peter Jackson slutter missionen også. Målet varat filmatisere J.R.R Tolkiens Ringenes Herre fra 1954.

Ser man bort fra enkelte skønhedsfejl, så er opgaven løst. Detvar Tolkien der gjorde kampen mellem det gode og det onde populærti sidste halvdel af 1900-tallet. Her i begyndelsen af et nytårhundrede er Tolkien stadig bannerfører, men Jacksons filmversionhar givet historien nyt liv.

Om menneskeheden så er blevet klogere på den evige fejde mellemdet gode og det onde – ja, det kan kun det enkelte menneske tagestilling til......

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk