Risgaards orlov formilder ikke kritiske fagforbund: 'Vi har bedt hende om at trække sig, ikke tage orlov'

Orlov gør ingen forskel. Risgaard bør trække sig, lyder det.

Beslutningen om at tage orlov har ikke ændret på, at flere fagforbund fortsat ikke har tillid til Lizette Risgaard. (Foto: © Emil Helms, Ritzau Scanpix)

Formanden for Fagbevægelsens Hovedorganisation (FH), Lizette Risgaard, meldte fredag aften ud, at hun med øjeblikkelig virkning går på orlov, mens en advokatundersøgelse pågår.

En advokatundersøgelse, der er blevet igangsat, efter Ekstra Bladet og Berlingske har fortalt, hvordan flere personer har klaget over Risgaards krænkende adfærd. En adfærd Lizette Risgaard selv i et Facebook-opslag har kaldt "uprofessionel og forkert adfærd".

Oprindeligt var det ellers uklart, om Lizette Risgaard skulle være aktiv formand for Fagbevægelsens Hovedorganisation, mens advokatundersøgelsen af hende pågik.

Sagen har fået fire fagforbund til at trække støtten til formanden for FH, og det er ikke noget, som Lizette Risgaards beslutningen om at gå på orlov ændrer på.

Hos HK, der har omkring 220.000 medlemmer, lød det inden Lizette Risgaard besluttede at gå på orlov:

- Dels har vi selv undersøgt historierne ud fra det, der er beskrevet. Men så har jeg også fået andre meddelelser i min indbakke og på sms fra kollegaer rundt i landet, som har gjort, at vi har et samlet billede af ikke længere at have tillid til Lizette, sagde HK-formand Anja C. Jensen.

Fredag aften er meldingen fra HK, at orloven ikke rokker ved holdningen til FH-formandens afgang.

- Det (orloven, red) ændrer ikke noget i forhold til, at vi fortsat ikke har tillid til Lizette Risgaard.

Ændrer ikke på manglende tillid

Også hos Danmarks Lærerforening slår man fast, at orloven ikke formilder forbundet, der har omkring 80.000 medlemmer.

- Den adfærd, Lizette Risgaard har erkendt, er uforenelig med at være formand for FH. Derfor har vi i Danmarks Lærerforening ikke længere tillid til Lizette Risgaard som formand og opfordrer hende til at trække sig, siger formand Gordon Ørskov i en pressemeddelelse.

Formand for Danmarks Lærerforening Gordon Ørskov Madsen holder tale til Arbejdernes Internationale Kampdag 1. maj 2022. En begivenhed som Lizette Risgaard ikke kommer til at deltage i i år. (Foto: © Philip Davali, Ritzau Scanpix)

Fra medlem af hovedstyrelsen i Danmarks Lærerforening Anneline Larsen, lød det efter nyheden om Lizette Risgaards orlov, at det var klogt, men ikke nok.

- Jeg synes, at det er godt, at hun går på orlov, og jeg synes, at det er helt forrykt, at hun kunne sidde som formand, mens undersøgelsen af hende foregik.

- Men det ændrer ikke på, at vi ikke har tillid til hende, og derfor bør hun trække sig, sagde Anneline Larsen, der ligeledes er forperson for Lærerstuderendes Landskreds.

Vi mener, at vi har informationer nok

Formand i Teknisk Landsforbund, Jannik Frank Petersen, meldte også tidligere på dagen ud, at tilliden til Lizette Risgaard var væk.

Og heller ikke her er meldingen en anden, efter hun har besluttet at gå på orlov.

- Vi har bedt hende om at trække sig, vi har ikke bedt hende om at tage orlov.

Hvorfor ikke vente til advokatundersøgelsen af hende er afsluttet, før I melder det ud?

- Vi mener, at vi har fået de informationer fra Lizette, som er nødvendige for at konkludere det her. Hun har erkendt, at hun har handlet i strid med vores retningslinjer for, hvordan man opfører sig, siger Jannik Frank Petersen.

Teknisk Landsforbund har omkring 23.000 medlemmer.

Kost- og ernæringsforbundet opfordrede som det tredje forbund Lizette Risgaard til at trække sig. Det har ikke været muligt at få en kommentar til Risgaards orlov fredag aften.

DR Nyheder har forsøgt at få en kommentar fra Fagbevægelsens Hovedorganisation. Det har ikke været muligt.