Risiko for abort: Gravide ansatte slipper for natarbejde

I København skal gravide sygeplejersker og sosu'er ikke længere arbejde om natten.

Københavns sundheds- og omsorgsborgmester, Sisse Marie Welling (SF), vil stadig give nattillæg til de gravide medarbejdere, selvom de overføres til dagvagter. (Foto: søren bidstrup © Scanpix)

Det kan medføre ufrivillige aborter og svangerskabsforgiftning, hvis man har fast natarbejde under graviditeten.

Derfor vil Københavns sundheds- og omsorgsborgmester Sisse Marie Welling (SF) nu tilbyde dagvagter i stedet til de gravide sosu'er og sygeplejersker, der arbejder i kommunen. Det skriver A4 Nu.

- Vi gør det, fordi der er kommet nye studier, der viser, at det farligere, end vi regnede med, at arbejde om natten, hvis man er gravid. Det er farligt for den gravide, men det er også farligt for fosteret, siger Sisse Marie Welling til DR Nyheder.

De nye regler kommer både til at gælde for gravide og for kvinder i fertilitetsbehandling. Samtidig vil den gravide få ekstra løntillæg, så hun ikke skal gå ned i løn, fordi hun mister nattillæg.

- Det skal ikke være økonomien, der gør, at man vælger at tage helbredsmæssige risici. For mig som borgmester har det været helt afgørende, at jeg ikke har en eneste medarbejder, der går på arbejde om natten og sætter deres eget liv eller deres kommende barns liv på spil.

Det bliver en frivillig ordning, men borgmesteren regner med, at alle vil takke ja.

- Jeg tror ikke, der er nogle gravide, der frivilligt vælger at gå på arbejde om natten med det, vi nu ved videnskabeligt om risikoen, siger Sisse Marie Welling.

Kun farligt med flere vagter

Borgmesterens reaktion kommer efter den nyeste forskning har vist en sammenhæng mellem natarbejde og aborter. Den øgede risiko er der dog først, når man har mere end to nattevagter om ugen.

Derfor bør man ikke være bekymret, hvis man kun har en enkelt nattevagt om ugen, forklarer Luise Mølenberg Begtrup, 1. reservelæge på arbejds- og miljømedicinsk afdeling på Bispebjerg Hospital, til A4 Nu.

Og hos Dansk Sygeplejeråd er der derfor fuld opbakning.

- Når forskningen viser, at der er en klar øget risiko ved nattevagter for gravide, så er der fra vores side stor ros til Københavns Kommune, for at de har taget den fulde konsekvens af det, siger Anni Pilgaard, der er næstformand i Dansk Sygeplejeråd.

Fagforening: Vi bør hjælpe alle med natarbejde

Det københavnske tiltag vækker begejstring hos fagforeningen FOA, der blandt andet organiserer sosu-assistenter.

- Jeg synes, det er et godt initiativ. Det viser sig jo, at der rent faktisk er op mod 30 procent, der kan få en ufrivillig spontan abort, hvis man arbejder om natten. Derfor er det en god idé, siger Charlotte Thim Von Mehren, der er arbejdsmiljøansvarlig hos FOA.

Men forskningen viser også, at det ikke kun er gravide, der kan tage skade af nattearbejde. Hos FOA ser man derfor gerne, at der også kommer fokus på at sikre sundheden for alle de andre, der arbejder om natten.

- Der skal for eksempel tages meget mere højde for, hvor mange vagter, man arbejder i træk og hvor mange år, man arbejder i nattevagt. For forskningen viser også, at hvis man for eksempel har arbejdet fem år i nattevagt, så bør man faktisk holde en pause, siger Charlotte Thim Von Mehren.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk