Risiko for vandforurening i Aalborg: Kog vandet først

Der er fundet bakterier i drikkevandet i en del af Aalborgs centrum. 20.000 til 25.000 mennesker er ramt.

De ramte steder er området mellem Vesterbro/Prinsensgade i vest, Fyensgade/Jyllandsgade i syd, Østre Alle og ud mod Oliehavnen i øst. (Foto: Aalborg Forsyning)

Der er fundet bakterier i drikkevandet i en del af Aalborgs centrum, og der er risiko for, at drikkevandet er forurenet.

Det oplyser Aalborg Forsyning.

- I morges konstaterede vi i forbindelse med vores almindelige overvågning, at der var bakterier i drikkevandet, og det var nogle bakterier, som ikke skulle være der. Efter samråd med embedslægen anbefaler vi derfor nu, at vandet skal koges i store dele af det centrale Aalborg, før det bruges, siger Ole Neerup-Jensen, der er distributionschef hos Aalborg Forsyning til DR Nyheder.

Anne Hempel Jørgensen, der er overlæge i Styrelsen for Patientsikkerhed, oplyser i en pressemeddelelse, at vandet skal koge i to minutter for at dræbe bakterierne.

- Men vandet fra hanerne kan godt bruges til for eksempel tøjvask, kogning af kartofler og lignende, siger hun.

Tidligst rent vand tirsdag

Ifølge Ole Neerup-Jensen er omkring 20.000 til 25.000 mennesker berørt, og Aalborg Forsyning har indledt en intensiv jagt på eventuelle kilder til forureningen. Han slår dog fast, at hvis man har drukket vandet, skal man ikke frygte at blive syg.

- De her bakterier hører ikke hjemme i drikkevand, men overordnet set er der en meget lille risiko for at blive syg, hvis man har drukket vandet. Men hvis man har mistanke om, at man er blevet syg, skal man kontakte egen læge, siger han.

Man forventer, at der tidligst vil være rent vand igen på tirsdag.

- Vi skal have to rene prøver, før vi kan afmelde anbefalingen om at koge vandet, så det sker tidligst i løbet af tirsdagen, siger Ole Neerup-Jensen.

Men der kan også gå længere tid, idet Aalborg Forsyning ikke har fundet ud af, hvor bakterieforureningen stammer fra.

- Vi har ikke fundet kilden endnu, og den arbejder vi meget intensivt på at identificere, så vi kan afhjælpe problemet.

Ifølge Aalborg Forsyning er borgere berørt i området mellem Vesterbro/Prinsensgade i vest, Fyensgade/Jyllandsgade i syd, Østre Alle og ud mod Oliehavnen i øst.

På Aalborg Forsynings hjemmeside www.aalborgforsyning.dk kan beboere se, om de er omfattet af forureningen og følge udviklingen.

Facebook
Twitter