Risø klar med billige og fleksible solceller

Forskere på Risø har taget patent på solceller af plastik, der både er mere holdbare og langt billigere end de solceller, der er på markedet i dag. Og Risøs plast-solceller er så fleksible, de vil kunne trykkes på et telt.

Forskere fra Risø har taget patent på en opfindelse, der kangøre solenergi markant billigere. Det betyder at solcelle-energikan komme til at spille en langt større rolle som energikilde ifremtiden.

Det er lykkedes forskerne på Risø at tage patent på solceller afplastik - vel og mærke en metode, der er mere holdbar end den mankender i dag.

Hidtil har solceller af plastik ikke kunnet holde meget mere end14 dage og det har gjort plastik til et ret uinteressant materialeat bruge.

Fleksibel og med længere levetid

Plast-solcellen fra Risø kan holde to til tre år og samtidig ercellerne så fleksible og smidige, at de kan producers som blødeplastik-tæpper, der kan tilpasses mange former, skriver Berlingsketidende. I princippet kan cellerne trykkes på et telt.

Risøs solceller er desuden lavet at et langt billigere materialeend de såkaldte silicium-celler, der er på markedet i dag. Celleraf silicium koster omkring 5.000 kroner pr. kvadratmeter, mensplastik-cellerne kan produceres til langt under 100 kroner.

Ifølge forskerne bag patentet kan opfindelsen allerede nu brugestil erstatning for batterier i små elektroniske produkter somtermometre, ure og lommeregnere, men med tiden vil plastiksolcellerkunne bruges i større stil - for eksempel til opvarmning afhuse.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk