Ro på Nørrebro: Politiet har modtaget anmeldelser, men der var ingen 'krig mellem unge' i nat

Politiet har foreløbigt anholdt to 15-årige på Nørrebro.

Arkivfoto. Torsdag aften tilbageholdt Københavns Politi en række personer. I dag er to personer blevet anholdt. (Foto: Presse-fotos.dk © Scanpix)

Efter flere dage med uroligheder og affyring af fyrværkeri, er der faldet ro over Københavnerbydelen Nørrebro.

Til trods for, at det nu er tilladt at fyre fyrværkeri af, har politiet natten til lørdag ikke set noget lignende situationen torsdag nat, hvor unge hensynsløst skød med fyrværkeri mod busser, taxaer og tilfældigt forbipasserende personer.

Det fortæller Jesper Bangsgaard, vicepolitiinspektør, Københavns Politi.

- Der har været en del fyrværkeri i København, men vi er ikke kommet i nærheden af det niveau, vi har set de tidligere dage.

- Fra klokken 23 til klokken 01 var der en del meldinger om fyrværkeri til ulempe, men efter klokken 01 døde det fuldstændig ud på Nørrebro. Der lignede det faktisk en helt almindelig hverdagsaften.

Otte anmeldelser

Siden sent i går aftes har Københavns Politi modtaget otte anmeldelser om affyring af grovere karakter.

Hvor der torsdag var tale om "regulær kamp mellem grupper", har nattens otte anmeldelser drejet sig om fyrværkeri, der er smidt efter personer, under biler og ind i en opgang, siger Jesper Bangsgaard.

Han påpeger, at langt de fleste anmeldelser desuden kom fra bydelen Frederiksberg, og at politiet indtil videre ikke har fået meldinger om tilskadekomne.

Hverken fredag eller torsdag.

Kamp mellem grupper

Sidst på eftermiddagen fredag var politiet massivt tilstede på Nørrebro, hvor to 15-årige drenge blev anholdt for at affyre fyrværkeri mod andre.

- Vi var tilstede derude, før de gik i gang, og de vidste ikke, at vi var der, fortalte vagtchef Leif Hansen fredag aften.

Jesper Bangsgaard mener, at politiets præventive indsats har virket.

- Vi har snakket med unge og deres forældre, og vi har i nat ikke set det opbrud af unge mennesker på Nørrebro, vi har set de andre dage. Vi har ikke set nogen føre krig mod hinanden, siger han og tilføjer:

- Når vi forklarer, det kan være en overtrædelse af straffeloven at fyre fyrværkeri mod andre, bliver forældrene bekymrede på vegne af deres børn. Det er en grim plet at få på straffeattesten, og det tror jeg, er trængt igennem.

Den Røde Plads på Nørrebro huser både Nørrebrohallen og Nørrebro Bibliotek (arkivfoto). (Foto: Finn Frandsen)

Kan miste lejligheden

Københavns Politi har i løbet af fredag oplyst unge og forældre om, at det kan have store konsekvenser for dem, der anholdes for at fyre fyrværkeri af på ulovlig vis.

Skader man andre, kan det i værste fald ende med fængselsstraf, og unge og deres forældre risikerer at blive smidt ud af deres lejligheder, hvis et familiemedlem tages i at affyre fyrværkeri direkte mod andre personer.

Indgrebet mod familierne kan ske igennem lejeloven.

Hvis en person er idømt ubetinget fængsel for en handling begået inden for en radius af en kilometer fra lejligheden, kan boligselskabet ifølge Ritzau beslutte at sætte familien ud af deres hjem.

Risiko for varige skader

For Lone Brose, der er kontorchef i Sikkerhedsstyrelsen og arbejder med oplysning omkring fyrværkeri, har det været frustrerende at være vidne til situationen på Nørrebro, fordi risikoen for skader også er stor.

- Jeg har set et billede, hvor en mand på cykel bliver ramt i ryggen og heldigvis går der ikke ild i hans tøj, men hvis han var blevet ramt forfra, kunne han have fået for eksempel øjenskader.

(Video: presse-foto.dk)

Lone Brose fortæller, at den hensynsløse brug strider mod alle de råd til sikker brug af fyrværkeri, hun bruger året på at indprente i danskerne.

- Normalt, når vi giver gode råd til folk, siger vi: Hold ikke fyrværkeriet i hånden, brug sikkerhedsbriller og sørg for at holde afstand. Men det kan man jo ikke, når man bliver skudt efter.

Sidste år måtte 225 danskere behandles for fyrværkeriskader omkring nytår. 99 af de skader, skete på grund af fyrværkeri, der ramte tilskuere.