Ro på: Stramme bukser er ikke farlige for sædkvalitet

Der er godt nyt til alle mænd i stramme bukser. DR’s Detektor fortæller nemlig, at der ikke er dokumentation for, at tætsiddende benklæder skader sædkvaliteten.

Der er ikke videnskabeligt belæg for at sige, at stramme bukser alene kan påvirke mænds sædkvalitet.

I fremtiden behøver mænd ikke være nervøse for, at deres stramme bukser forringer evnen til at få børn.

Det er nemlig en overdrevet påstand, at den trange plads omkring de ædlere dele skader sædkvaliteten. Det fortæller professor i Miljømedicin ved SDU og Rigshospitalets afdeling for Vækst og Reproduktion Tina Kold Jensen til DR's Detektor.

- Der er ikke videnskabeligt belæg for at sige, at stramme bukser alene kan påvirke mænds sædkvalitet.

Varme skader sæd kortvarigt

Ifølge myten får stramme bukser temperaturen omkring testiklerne til at stige, hvilket er skidt for sædcellerne. Varmen betyder nemlig, at sædcellerne får mindre energi til at svømme op og befrugte et æg.

Påvirkningen fra stramme bukser er dog tvivlsom. Og hvis den findes, er den kun kortvarig, fortæller Tina Kold Jensen.

- Vi ved, at varmepåvirkning af testiklerne kan påvirke sædkvaliteten, men man skal have meget stramme bukser på, for at testiklerne bliver så varme. Og der er ingen tvivl om, at det er meget overvurderet, hvor stor en betydning det har.

Mor skader din sæd

Der findes dog en række andre ting, som påvirker sædcellerne negativt, fortæller Tina Kold Jensen. Og påvirkningen starter allerede på fosterstadiet.

- Det har stor betydning, hvis mandens mor røg, mens hun ventede ham. Der et meget, der tyder på, at testiklerne allerede bliver dannet i fostertilstanden, siger hun til Detektor.

Dertil kommer, at alkohol, mættet fedt og for lidt søvn kan forringe sædkvaliteten. Forskerne på området ved dog endnu ikke, hvor meget de enkelte ting påvirker sædkvaliteten.

Hør mere om mænds sædkvalitet i Detektor klokken 11:03 på P1 og klokken 21:00 på DR2.

Facebook
Twitter