Robert gav 1,2 million til Scientology

Flere afhoppere fra Scientology fortæller, at de var udsat for massivt salgspres. Løb de tør for penge, blev de opfordret til at låne.

Robert Dam og Sally Kragh Andersen er begge afhoppere fra Scientology-kirken, som de gennem årene har betalt store pengeløb til. (Foto: © DR, (c) DR)

Robert Dam var med i Scientology i 20 år. Medlemskabet kostede ham 1.2 million kroner. I følge flere afhoppere opfordrer Scientology medlemmerne til at låne penge, når lønkontoen er tom.

For Robert Dam startede medlemskabet af Scientology med en personlighedstest hos bevægelsen. Efterfølgende fik han tilbudt en række samtaler for et mindre beløb, og så var han hooked.

Betalte 1,2 million

- Jeg fik nogle utroligt opløftende oplevelser, jeg blev gladere, og jeg fik mere håb i mit liv. Jeg blev ansat i Scientology-kirken, der får man hurtigt status, så jeg avancerede hurtigt op igennem hierarkiet og blev personalechef i løbet af halvandet år.

Gennem sine 20 år i Scientology vurderer Robert Dam at have betalt omkring 1.2 million kroner til bevægelsen. Pengene er blandt andet gået til samtaleterapi, såkaldt auditering, donationer til kirken, undervisningsmateriale og kurser.

Brug din tid - eller betalEn anden afhopper, Sally Kragh Andersen, fortæller, at hun følte sig stærkt presset til hele tiden at betale mere og mere til Scientology.

- I starten handler det om, hvad Scientology kan gøre for dig. Men lige så snart du er inde, så slutter det. Så handler det kun om, hvad du kan gøre for Scientology. Og du skal enten lægge al din tid som medarbejder eller betale ved kasse et, siger hun.

Pengene bruger medlemmerne på at komme op i det interne hierarki i Scientology. Via samtaleterapi og kurser er målet at sætte thetanen, scientologernes svar på sjælen, fri.

Bliver presset med sms og på dørtrinnet

Sally Kragh Andersen brød med Scientology i 2009 efter tyve års medlemskab. Hun vurderer selv at have brugt mellem 100.000 og 300.000 kroner i sin tid i bevægelsen. Når lønkontoen var tom, blev hun opfordret til at låne penge til flere kurser og mere undervisningsmateriale, fortæller hun.

- De presser dig konstant. Det sker via SMS, telefonopkald og de opsøger dig derhjemme. Da de stod udenfor min hoveddør, kapitulerede jeg, det må jeg indrømme, også lånte jeg pengene, fortæller Sally Kragh Andersen.

Coacher i at låne penge

Også Robert Dam fortæller om et massivt pres for at låne penge til Scientology.

- Jeg har lånt penge i alle mulige forskellige banker. Scientology har jo personale, der er specialister i, hvordan man snakker med en bank. De tager med ud eller coacher en inden mødet.

I en mail til DR skriver Scientology:

(...)Scientologi Kirkens formål er at skabe en bedre verden, og forventer - helt på linie med andre religioner – at medlemmerne bidrager aktivt til dette ved at uddanne sig, deltage i de sociale programmer og ved at donere til kirken for at gøre alt dette mulig.(...)