Robert jubler: Hvor tit får man lige lov til at surfe i orkan

Vennerne har trukket stikket. Men ikke surferen Robert, der glæder sig til de seks-syv meter høje bølger, der rammer Klitmøller i eftermiddag.

Robert Sand boltrer sig i Vesterhavet. Billedet er taget ved en tidligere lejlighed. (© Privatfoto)

- Nej, du kommer ikke til at se surfere over det hele i Klitmøller i dag. Maksimum én eller to. Det er helt sikkert, griner Robert Sand i telefonen.

Normalt er Klitmøller et surferparadis. Cold Hawaii, kaldes det i surfermunde. Men ikke torsdag.

Her rammer stormen Bodil kysten med vindstød op til orkanstyrke, og ifølge DMI kan det skabe bølger på op mod seks meter ved Vestkysten.

Men mens myndighederne opfordrer folk til at være forsigtige, så gør Robert Sand det modsatte. Han har glædet sig til den her dag i årevis.

- Der melder sig lidt en kriblen i maven på en. Det er ikke så tit, man får lov til at komme ud og surfe i storm - ja i en orkan - så det er en stor dag, siger han.

Han har, ligesom mange af sine windsurfingkolleger, fulgt meget nøje med i vejrudsigten de seneste dage.

I oktober blev nordjyderne snydt, da orkanen primært ramte Syd- og Sønderjylland, men denne gang tyder alt på, at stormen rammer med fuld styrke netop i Klitmøller.

- Det er bare en virkelig, virkelig intens oplevelse, når man står der med sit surfudstyr og kigger ud over et fuldstændig oppisket og frådende Vesterhav. Jeg er virkelig spændt, siger Robert Sand.

Burde ikke kunne lade sig gøre

Senest klokken 14 tager den professionelle surfer turen fra sit hjem i Klitmøller til et surferspot lige i nærheden - Middles, hedder det, og ligger lidt øst for Hanstholm.

- Jeg tror, det bliver en intens oplevelse det her. Virkelig intens. Det bliver rigtig barske forhold - faktisk op mod 30 sekundmeter - men for os, der kan lide den slags, så er det her vejr virkelig perfekt, siger han.

Robert Sand deltog i Red Bull Stormchase i 2006, hvor windsurfere fra hele Europa ledte efter den perfekte surf-storm. Dengang endte de alle i Klitmøller, og den rutinerede surfer er sikker på, at det i eftermiddag bliver mindst ligeså vildt.

- Dengang burde det faktisk slet ikke kunne lade sig gøre at surfe, der var bølger på op mod otte meter, men på en eller anden måde lykkedes det alligevel, siger han.

Venner bakker ud

Det er især kampen mod naturen, der fascinerer Robert Sand.

- Det er meget intenst, når man bliver vasket af de iskolde bølger. Det er virkelig svært at holde sejlet i blæsten, og man føler sig helt vildt ydmyg samtidig med, at man er helt oppe at køre. Det er en virkelig fed oplevelse, fordi man er oppe mod elementerne. Og på sådan en dag som i dag skal man gøre sit allerbedste for, at elementerne ikke tager styringen.

Robert Sand havde egentlig en aftale med en kammerat, om at de to skulle surfe sammen, men torsdag morgen trak vennen stikket. Det samme gjorde de tre næste, Robert Sand spurgte.

- For de fleste er det nok lidt for vildt i dag.

Robert Sand fortæller, at vinden ser ud til at peake omkring klokken 12, hvorefter den aftager lidt omkring klokken 14 - netop på det tidspunkt, hvor han planlægger at tage ud i bølgerne.

Når nu du har ventet på den her dag i flere år, hvorfor tager du så ikke ud klokken 12, når det er vildest?- Kun fordi, jeg ikke kan klokken 12. Jeg skal først have afsluttet mit arbejde - men jeg tror nu også, jeg kan risikere, at der klokken 14 fortsat er for meget vind til, at man kan windsurfe. Det bliver barskt, men nu prøver vi.

Under stormen i oktober satte en anden windsurfer, nemlig 43-årige Brian Røgild, Danmarksrekord i surfdisciplinen 'speed', da han nåede op på en hastighed på 83,3 km/t.

Stormen Bodil forventes at forårsage vindstød af orkanstyrke på cirka 40 meter i sekundet.