Robot skal hjælpe Grethe til at tage sine piller til tiden: "Det kan da ikke være så svært"

Pillerobotter flytter ind hos borgere for at hjælpe med deres medicin.

Grethe Elisabeth Wilquins er en af de første, der får sin egen pillerobot. (Foto: © Claus Rud, dr)

Det er morgen i Aalborg, og 84-årige Grethe Elisabeth Wilquin har fået et nyt apparat i køkkenet.

Det ligner lidt en kaffemaskine, men i stedet for at skænke kaffe op, kommer der piller ud i koppen.

- Det er jo fremtiden, siger Grethe.

Hun har som en af de første borgere i Danmark fået en ny pillerobot installeret i hjemmet til at dosere medicin.

Den fortæller hende, når det er tid til at tage medicinen, så skal hun trykke på en stor knap, og så spytter robotten den rette mængde piller ud i koppen.

- Jeg tror, det bliver nemt. Det kan da ikke være så svært at trykke på en knap, siger Grethe Elisabeth Wilquin.

Nye løsninger skal spare tid

Opgaven med at tælle piller og hjælpe ældre borgere til at tage den rigtige mængde medicin på det rigtige tidspunkt fylder mere og mere for ansatte i ældreplejen i landets kommuner.

Nogle steder i landet bruger hjemmehjælperne op mod halvdelen af tiden under et besøg hos borgerne på medicinhåndtering. Derfor forsøger kommunerne at finde nye og smartere løsninger.

I Nordjylland er ni kommuner gået sammen om at teste den pillerobot, der nu er flyttet ind hos Grethe Elisabeth Wilquin.

I første omgang bliver den testet i tre kommuner hos fem borgere.

- Her snakker vi om at skulle erstatte et menneske, der står og tæller piller op. Til gengæld kan vi frigøre de hænder til at udføre en anden opgave, siger Marianne Thougaard, som er styregruppeformand på projektet og afdelingsleder for Digitalisering og Velfærdsteknologi Hjørring.

Vil hellere snakke end tælle piller

Pillerobotten tæller og fordeler borgernes medicin ved hjælp af oplysninger fra det fælles medicinkort. Det kan lette arbejdet for hjemmeplejen og give mere tid til borgerne.

- Jeg bruger cirka to timer om dagen på medicinhåndtering, siger Susanne Svendsen, der står for hjemmeplejen hos Grethe Elisabeth Wilquins.

- Jeg kan faktisk være det eneste menneske, som vores borger ser den dag. Så ville det være rarere, at man havde en dialog i stedet for, at jeg står med ryggen til og ikke kan snakke, fordi jeg skal koncentrere mig om at tælle piller, siger Susanne Svendsen.

Det stigende antal ældre borgere giver kommunerne udfordringer. Maskiner som for eksempel pillerobotten skal være med til at strække midlerne længere i den kommunale hjemmepleje.

- Uanset hvordan vi gør tingene, har vi ikke ressourcer nok til at løfte den her opgave i kommunerne. Så der, hvor vi kan bruge teknologien til at erstatte noget af det helt lavpraktiske, skal vi gøre det, siger Marianne Thougaard.

Mere teknologi i fremtiden

Hver anden uge skal en Falck-medarbejder besøge Grethe Elisabeth Wilquin og fylde robotten med piller.

Robotten sender også en alarm til Falck, hvis hun ikke tager koppen med piller, når robotten beder hende om det. Den sender også en alarm, hvis hun ikke stiller koppen tilbage i maskinen i tom tilstand.

- Hvis man kan aflaste brugen af mennesker, så de kan koncentrere sig om de opgaver, de er gode til, og maskiner kan koncentrere sig om de opgaver, de er gode til, så kommer vi til at se meget mere af teknologien fremadrettet, siger Jakob Kjellberg.

Størstedelen af de utilsigtede hændelser, der sker i kommunerne, skyldes fejlmedicinering. Håbet er, at teknologi som Grethe Elisabeth Wilquins nye pillerobot også kan løse det problem.

- Mennesker laver flere fejl end maskiner, siger Jakob Kjellberg.