Robothånd fik Dennis til at føle igen: Det var surrealistisk

En robothånd gav i to uger Dennis Aabo Sørensen muligheden for igen at have en venstre hånd. Helt fantastisk, siger han.

Dennis Aabo Sørensen kunne pludselig mærke runde, bløde og hårde ting igen. (© École Polytechnique Fédérale de Lausanne)

Da Dennis Aabo Sørensen i 2004 mistede sin hånd i en fyrværkeriulykke, regnede han ikke med, at han ville blive i stand til at gribe fat om ting og mærke dem med venstre hånd igen.

Men sidste år blev Dennis Aabo Sørensen udvalgt til et klinisk forsøg på et universitetshospital i Rom i Italien, hvor et forskerhold indopererede fire små elektroder i hans arm og forbandt dem med nerverne i armen.

Dennis Aabo Sørensen fik en protese på, og pludselig kunne han mærke ting med sin venstre robothånd.

- Det var helt vildt. Lige pludselig kunne jeg mærke, at det var en rund baseball, og jeg kunne mærke, om det var blødt eller hårdt. Det var virkelig surrealistisk, siger 36-årige Dennis Aabo Sørensen.

Hjernen talte pludselig sammen med den "manglende hånd"

Robothånden med navnet LifeHand 2 blev kontrolleret med signaler fra Dennis Aabo Sørensens hjerne, og den sendte ligeledes signaler tilbage til hjernen om, hvad den mærkede.

- Når jeg aktiverede sensorerne på hånden, fik jeg feedback, og min manglende hånd, eller hvordan man nu skal formulere det, snakkede lige pludselig sammen med min hjerne igen, siger han.

Dennis Aabo Sørensen blev udvalgt som forsøgsperson til den følende robothånd, efter at han for fire år siden rettede henvendelse til en professor på Aalborg Universitet, der havde skrevet en artikel om emnet.

Herefter blev han sammen med 30-40 andre personer fra hele verden underlagt en række fysiske og psykiske tests, og til sidst blev Dennis Aabo Sørensen som den eneste udvalgt til det kliniske forsøg.

Dennis savner sin robothånd

Dennis Aabo Sørensen tilbragte i alt to uger på laboratoriet i Rom, hvor han hver dag lavede nye forsøg med robothånden. Derefter blev den taget af ham igen.

- Selvfølgelig har jeg savnet den, det er klart, men det er en del af det. Jeg vidste, at uanset hvad, så havde jeg den kun i en begrænset periode, siger Dennis Aabo Sørensen.

Forskerholdet bag eksperimentet forventer, at der vil gå 5-15 år, før LifeHand 2 eller en lignende robothånd kan komme flere amputerede til gode.

Dennis Aabo Sørensen er sikker på, at det er fremtiden inden for proteser.

- Selvfølgelig skal de finpudse de her ting, som vi opnåede, men med vores gennembrud og succes, så er jeg helt sikker på, at de nok skal træde endnu mere på speederen for, at der kommer noget på markedet til folk i min situation, siger han.

Facebook
Twitter