Robotter sat ind i corona-kampen på sygehusene: Giver tiltrængt hjælp til presset personale

Ny ilt-robot hjælper Covid-19-patienter og giver sundhedspersonale tid til andre kerneopgaver.

Op til 60 gange i døgnet.

Så mange gange skal sundhedspersonalet på landets intensivafdelinger, der lige nu behandler patienter med Covid-19, måle iltmængden i blodet på patienterne og manuelt tilpasse ilttilførslen fra iltapparater.

Iltbehandlingen skal forhindre, at patienternes lunger bliver så væskefyldte og dårlige, at patienten ender i en landets 1.060 respiratorer. Men den vigtige behandling er tidskrævende, fordi sundhedspersonalet hver gang bruger dyrebar tid på at iføre sig udstyr og tage nødvendige sikkerhedsforanstaltninger, når de skal ind til patienterne.

- Man skal både iføre sig mundbind, handsker og isolationskjortel. Og så skal man også vaske hænder og spritte af og igennem slusestuen, så det kan godt tage nogen minutter bare at gøre sig klar til at komme ind og ud fra patienten, så den del koster tid, siger Charlotte Sandau, der er specialsygeplejerske på Hvidovre Hospital.

Tiden går fra andre kerneopgaver, men en ny ilt-robot udviklet i samarbejde mellem Hvidovre Hospital og Herlev-virksomheden 02Matic har dog vist sig at forbedre iltbehandlingen og samtidig spare sundhedspersonalet en masse tid.

Hvert sekund justerer og optimerer ilt-robotten nemlig selv den iltmængde, patienterne skal have fra det tilkoblede iltapparat, så sundhedspersonalet ikke selv skal gøre det.

- Jeg ved, at den patient, der ligger bag den lukkede dør, får den mest optimale iltbehandling, og det betyder noget for min faglighed, men samtidig er der en masse andre opgaver, jeg hjælper patienterne med, som jeg får frigivet tid til, siger Charlotte Sandau.

- Patienterne har brug for støtte til alt lige fra hjælp til at spise deres måltider, til væsketerapi og til ekstra blodprøverunder. Alt er intensiveret, fordi de her patienter er så dårlige, fortæller hun.

Opdaget ved et tilfælde

Ilt-robotterne er oprindeligt ikke udviklet til at behandle patienter med Covid-19. Gennem flere år har Hvidovre Hospital og O2Matic nemlig udviklet robotterne til at behandle patienter med forskellige lungesygdomme som for eksempel KOL.

Men for halvanden uge siden testede man en af hospitalets ti ilt-robotter på en patient med Covid-19, og resultatet var noget overraskende. Faktisk så positivt, at ilt-robotterne straks blev taget i brug på de indlagte patienter smittet af coronavirusset.

- Patiernterne får den rette mængde ilt hele tiden, og det sparer også tid for sygeplejersker, siger Okan Görgen, der er administrerende direktør i O2Matic, og fortsætter:

- Det var aldrig meningen. Vi havde ikke tænkt over, at vores robot kunne hjælpe i sådan et tilfælde som en pandemi, men det er bare glædeligt, at vi har noget, der kan hjælpe i sådan en situation.

I Region Hovedstaden så man hurtigt, hvordan ilt-robotterne hjalp patienterne med Covid-19 og samtidig aflastede sundhedspersonalet, så regionen bestilte straks 40 nye robotter til regionens andre hospitaler.

- Vi står midt i en krisesituation, hvor vi både har brug for mere udstyr, men hvor vi også i høj grad har brug for flere hænder, og det er ikke noget, vi kan skaffe fra den ene dag til den anden. Derfor betyder det meget, at vi nu kan se teknologi i form af ilt-robotterne, der kan være med til at frigive noget af presset på vores medarbejdere, siger Sophie Hæstorp Andersen (S), der er regionrådsformand i Region Hovedstaden.

- Derfor prøver vi også tingene hurtigt af og er villige til at købe hurtigt ind, hvis vi kan se, at det er noget, der virker, fortæller regionrådsformanden.

Hvert sekund måler iltrobotten fra O2Matic patienternes iltindhold i blodet, og så justerer og tilpasser den selv iltførslen, så sundhedspersonale som Charlotte Sandau kan bruge tid på andre arbejdsopgaver. (Foto: Maria Schouboe Sloth)

Håber flere følger trop

Robot-skaberne hos 02Matic i Herlev er lagt ned af stigende efterspørgsel, efter det er gået op for folk, at deres ilt-robotter kan hjælpe til i coronakrisen.

- I dag sender vi de 40 iltrobotter afsted til Region Hovedstaden, og så er vi i gang med at producere 200 ekstra på vores fabrik i Næstved, som vi også snart kan sende afsted, siger Okan Görgen, der er administrerende direktør i O2Matic.

Virksomheden er én ud af to virksomheder i verden, der har udviklet lignende iltrobotter. Konkurrenten ligger i Canada, men 02Matics direktør er ikke bekymret over, at der er en anden spiller på markedet.

- Det er blot en anerkendelse af, at vi har ramt noget rigtigt. Vi bliver ofte spurgt om, hvorfor noget så simpelt som vores ilt-robot ikke er blevet opdaget før, og vi svarer altid, at det ved vi ikke, siger Okan Görgen og fortsætter:

- Men vi tror og håber på, at resten af verden også får øjnene op for robotten, selvom det jo er lidt held i uheld.

På Hvidovre Hospital håber specialsygeplejerske Charlotte Sandau også, at den nye iltrobot når ud til flere af landets intensivafdelinger, hvor sundhedspersonale ligesom hende selv kæmper for at helbrede patienter smittet med Covid-19.

- Vi får et bedre indblik i, hvordan de her sygdomsforløb i virkeligheden er, når vi kan følge deres iltmætning i blodet helt tæt med den her iltrobot, siger Charlotte Sandau.