Der skal være mere tid til at yde omsorg og behandling til patienter.
Derfor kan du i fremtiden måske komme til at støde på robotter som sygeplejersker.
De skal hjælpe sundhedspersonale på sygehusene med praktiske gøremål, så sygeplejerskerne har mere tid til patienten.
Det er målet med et nyt forskningsprojekt.
- I stedet for at en sygeplejerske skal forlade en patient for at hente de her ting, så kan robotten bringe de her ting til patienten, siger Leon Bodehagen, der er en af forskerne bag projektet.
Robot-projektet er et samarbejde mellem blandt andre Syddansk Universitet og Universität zu Lübeck.
Robotterne skal eksempelvis hente plastre, siger forskeren
- På den måde kan man være fri for at forlade patienten, spare tid på at gå frem og tilbage og i stedet bruge tiden på patienten, siger han.
Må ikke spænde ben
Men der går stadig noget tid, inden robotterne kan aflaste sygeplejerskerne. De er nemlig først ved at blive færdigudviklet- og bygget.
Når tiden er til det, skal robotterne på prøve på fem af landets sygehuse – og to tyske hospitaler. Blandt andre på Sygehus Sønderjylland.
Og her venter de i spænding på at få besøg af de nye alternative sygeplejersker. For der mangler medarbejdere – og der er ikke mange, der søger de ledige stillinger, der er. Det fortæller Trine Fredskild, der er chefkonsulent ved Klinisk Forskningsafdeling på Sygehus Sønderjylland.
- Så vi skal da prøve at aflaste de medarbejdere, der er, med opgaver, som en robot kan løse, så der kan blive mere tid til den enkelte patient. Og vi på den måde kan sikre kvaliteten i plejen og behandlingen, siger hun.
På Sygehus Sønderjylland kan patienterne allerede støde på robotter. Robotter transporterer og leverer nemlig mad. Og det har de gode erfaringer med, ifølge Trine Fredskild.
Men de vil alligevel holde et vågent øje med de nye robotter, når de kommer på besøg. For det er vigtigt, at de går i spænd med både patienter og sundhedspersonale, fortæller hun.
- Det må ikke være sådan, at de gør patienter, pårørende og sundhedsprofessionelle usikre. Det skal ikke være et forstyrrende element, men netop en aflastning. Så vi vil bruge meget tid på at kigge på interaktionen mellem patienter, pårørende og sundhedspersonalet, siger Trine Fredskild.
Frygter ikke robotterne
Også hos Dansk Sygeplejeråd Syddanmark ser de positivt på de nye elektroniske kollegaer. For sygeplejersker laver mange opgaver, der intet har med pleje at gøre – og som let kan overtages.
Der er mange steder, hvor vi kan aflastes af robotter. Og det tror jeg også vil gøre jobbene mere attraktive, fordi man får mere tid til pleje og omsorg, siger John Christiansen, der er formand for Dansk Sygeplejeråd i Syddanmark.
Han er ikke bange for, at hverken de her robotter eller andre robotter i fremtiden vil gøre sygeplejersker af kød og blod overflødige.
- Det at være sygeplejerske er netop et af de job, hvor robotter vil have svært ved at overtage den direkte pleje af patienter og borgere i de komplekse situationer, vi arbejder i. Så det frygter jeg ikke, siger John Christiansen.