Rockerne er hjemløse: Politiet har lukket 15 klubber

Der er usædvanligt mange konflikter mellem rockerne, og politiet har lukket samtlige Bandidos og Satudarahs klubhuse.

Bandidos' klubhus på Thomas Olesen Løkkensvej i Aalborg er et af de klubhuse, som politiet for tiden har lukket på grund af en konflikt mellem rockergrupperne Bandidos og Satudarah. (Foto: henning Bagger © Scanpix)

Skyderier, påkørsel med vilje, angreb på tatovørbutikker og masseslagsmål.

De seneste måneder er en ny rockerkonflikt mellem rockergrupperne Satudarah og Bandidos eskaleret.

Fredag var den seneste gang, at politiet lavede en aktion mod de to rockergrupper, da de lukkede fire klubhuse tilhørende de to grupper i Jylland. I forvejen var alle Bandidos' og Satudarahs 11 klubhuse lukket på Sjælland.

Rocker-konflikt på Sjælland og Lolland-Falster

Konflikt mellem Satudarah og Bandidos er blusset efter et stort masseslagsmål i Herlev den 27. oktober. Også rockergrupperne Gremium og Mongols MC er involveret i lokale konflikter på kryds og tværs på Sjælland og Lolland-Falster.

Se Tema

Dermed har rockergrupperne lige nu ikke nogen tilholdssteder i Danmark.

Det er sket samtidig med, at København de seneste måneder har oplevet en lang række banderelaterede skyderier.

Og der er usædvanligt mange konflikter i gang i øjeblikket, lyder det fra Rigspolitiets Nationale Efterforskningscenter (NEC), som overvåger kriminalitet i Danmark.

- De seneste 14 dage har vi set, at nogle af rockergrupperne også er gået i konflikt med hinanden, og det skaber et billede af, at vi har en konflikt på flere fronter, siger politiinspektør Michael Kjeldgaard og fortsætter:

- På rockerområdet har vi det, vi kalder en national konflikt mellem Satudarah og Bandidos, men vi har også en regional konflikt på Sydsjælland mellem Satudarah og Mongols.

Fire konflikter i gang lige nu

Ifølge politiinspektøren er der lige nu fire igangværende konflikter i rocker- og bandemiljøet rundt om i landet, og det lægger et stort pres på politiet, medgiver han.

- Det er meget sjældent, at vi har fire konflikter på en gang - særligt på både rocker- og bandesiden. På bandesiden er det LTF (Loyal to Familia, red.) , som er gennemgående figur, og på rockersiden er det Satudarah, som er gennemgående figur, siger Michael Kjeldgaard fra NEC.

Vi har før opereret med, at vi har haft en konflikt, men det at vi har flere samtidig og forskellige konfliktscenarier, stiller os naturligvis over for en udfordrende opgave, som vi selvfølgelig forsøger at løse efter bedste evne.

Kim Kliver, Sydsjællands- og Lolland-Falsters Politi

Bruger de hårdere metoder i de her to grupperinger end i andre grupperinger, som gør, at man som borger skal frygte dem mere i sit lokalområde?

- Det er nye grupper, som forsøger at komme ind på markedet, og det skaber en ubalance i forhold til de mere etablerede grupperinger. Men jeg tror ikke, at man skal regne med, at de er mere rå eller hårdføre end grupperinger fra den anden side af konflikten, siger han.

Politiet har de sidste to uger lukket alle klubhuse tilhørende rockergrupperne Bandidos og Satudarah i hele landet:

Går hårdt for sig på Sydsjælland

Et af de områder, hvor der lige nu er flere bande- og rockerkonflikter i gang på samme tid, er på Sydsjælland og Lolland-Falster.

Politiinspektør ved Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi Kim Kliver fortæller, at der lige nu er tre igangværende konflikter mellem grupper i de kriminelle miljøer.

På Lolland og Falster er der en konflikt mellem personer, der kan relateres til rockergruppen Satudarah.

De har været i konflikt med personer fra rockergruppen Mongols igennem de seneste måneder. Her har der flere gange været skudt i gaderne - senest i sidste uge, hvor et bandemedlem skød med en gaspistol i Nakskov.

På rockerområdet har vi det, vi kalder en national konflikt mellem Satudarah og Bandidos, men vi har også en regional konflikt på Sydsjælland mellem Satudarah og Mongols.

Michael Kjeldgaard, Rigspolitiet

Ligeledes er der en konflikt mellem Bandidos og en tredje rockergruppe Gremium ved Stenlille på Sydsjælland.

Den seneste konflikt er brudt ud mellem personer med forbindelse til Bandidos-miljøet og personer med forbindelse til Satudarah-miljøet.

Den konflikt foregår over det meste af Danmark og er altså en konflikt, de holder øje med i politikredsen, forklarer Kim Kliver.

- Vi har før opereret med, at vi har haft en konflikt, men at vi har flere samtidig og forskellige konfliktscenarier, det stiller os naturligvis over for en udfordrende opgave, som vi selvfølgelig forsøger at løse efter bedste evne, siger politiinspektøren.

Politiet har senest lukket Satudarahs klubhus i Maribo. og det har været nødvendigt, da det ifølge politiet er omdrejningspunkt for rockergrupperingens aktiviteter.

- Ved at lukke klubhuset gør vi det mere vanskeligt for dem hele tiden at orkestrere de episoder, vi ser, både når de bliver genstand for det, men i høj grad også når de svarer tilbage, siger Kim Kliver.