Rockersag bliver afgjort i dag

I dag falder der afgørelse i Danmarkshistoriens største rockerretssag. 16 personer fra HA-miljøet er tiltalt.

Brian Sandberg og 15 andre fra HA-miljøet er sigtet for seks drabsforsøg. (Arkivfoto) (© DR)

Klokken 14.00 i dag falder der afgørelse i Danmarks største rockerretssag nogensinde.

Hells Angels-rockeren Brian Sandberg og 15 andre fra HA-miljøet er tiltalt for seks drabsforsøg i krigen mellem HA og indvandrerbanderne om hashmarkedet i København.

Vidne er afgørende

En stor del af sagens bevismateriale kommer fra vidneudsagn fra et tidligere medlem af HA-støttegruppen AK81.

Kronvidnet går under navnet MFP og har selv været med til en række af drabsforsøgene. Derfor er han helt afgørende for, at politiet overhovedet har en sag.

Det forklarer DR Nyheders retsredaktør Claus Buhr.

- Det er lykkedes politiet at få en meddeler i HA, og det er på grund af hans forklaring, at personerne er tiltalt. Normalt klapper rockere i som østers, når de bliver afhørt. Men MFP har meget detaljeret forklaret om drabsforsøgene. Derfor er det en meget usædvanlig sag, siger han.

Risikerer livstid

Udover drabsforsøgene er de 16 rockere tiltalt for kølleoverfald og for at have opbevaret store mængder af våben og sprængstof.

Normalt ligger strafferammen for drabsforsøg på op til seks år. Men i denne sag er der tale om flere drabsforsøg, og på grund af en særlig bandeparagraf kan dommeren vælge at fordoble fængselsstraffen. Derfor risikerer rockerne op mod livstid, hvis de bliver dømt.

Ikke bare en motorklub

Det er en række af de øverste folk i HA, der er tiltalt for drabsforsøgene.

Organisationen vil derfor være stærkt svækket, hvis de bliver kendt skyldige senere i dag, vurderer Claus Buhr.

- HA har altid sagt, at de ikke kan kontrollere, om enkelte medlemmer begår kriminalitet. Men hvis rockerne bliver dømt, tyder det på, at organisationen står bag de her drabsforsøg. Derfor bliver det fremover svært for dem at sige, at de bare er en motorklub, siger han.

København ikke sikker nok

Det har kostet politiet over 40.000 mandetimer alene at beskytte retsmøderne. Det gør sagen til Danmarks dyreste nogensinde.

I bandemiljøet vil mange gerne have kronvidnet MFPs hoved på et fad, og derfor bliver sikkerhedsopbuddet enormt, når Københavns Byret fælder dom senere i dag.

Afgørelsen bliver afsagt fra en særlig retssal i Glostrup, hvor der er skudsikre vinduer og metaldetektorer ved indgangene. På grund af sikkerhedstruslen er der simpelthen ingen retssal i selve København, der er sikker nok.

Helt ny identitet

MFP stod til 16 års fængsel for drabsforsøg, men på grund af sit samarbejde med politiet fik han rabat på fire år og blev derfor idømt 12 års fængsel i juni måned.

I dag bliver det afgjort, om de 16 andre rockere også er skyldige, og herefter vil MFP inden for kort tid få en helt ny identitet.

Et nyt udseende, CPR-nummer og konstant vidnebeskyttelse skal sikre, at han ikke bliver genkendt og slået ihjel. Derfor er der ingen udsigt til, at han kommer til at ruske tremmer i et normalt fængsel.

- Der findes ingen fængsler, der er lavet til folk som MFP. HA vil gerne have fat i ham og tage livet af ham. Han er ekstremt truet, og derfor kræver han enorm beskyttelse. Der ingen tvivl om, at han giver politiet grå hår i hovedet, siger Claus Buhr.

Facebook
Twitter