Røde Kors laver landsdækkende tilbud til ensomme voksne

Alt for mange voksne er ensomme. Derfor vil Røde Kors nu lave tilbud for den hidtil oversete gruppe.

Voksne er en overset gruppe i ensomhedsdebatten.

Sådan lyder det fra Røde Kors, som nu af egen lomme vil søsætte et tilbud, der målretter sig specifikt til ensomme voksne.

- Vi oplever ensomme voksne, som henvender sig, fordi de ikke ved, hvor de skal gå hen. Vi har tilbud til ældre, yngre og familier, men de voksne ensomme er en overset gruppe, fortæller Lisbeth Ott-Ebbesen, udviklingskonsulent i Røde Kors.

Et landsdækkende tilbud

Tilbuddet skal være landsdækkende, og Røde Kors søger netop nu frivillige i hele landet, der kan være med til at starte det op.

- Vi håber, vi kan skabe et sted, hvor ensomme voksne kan mødes med andre i samme situation og sammen øve sig i at danne relationer, så de kan komme ud af deres ensomhed, siger Lisbeth Ott-Ebbesen.

Og der er god grund til at tage ensomheden alvorligt. En ny undersøgelse fra Maryfonden viser, at voksne i 30-60 års alderen har følt sig ensomme det meste af livet, og det kan have alvorlige konsekvenser for helbredet.

Ifølge ny forskning fra University of Chicago nedsætter langvarig ufrivillig ensomhed levetiden med op til 14 procent, og er lige så skadeligt som fedme.

Ikke det eneste tilbud

Røde Kors er ikke alene om oplevelsen af, at der mangler tilbud til de voksne, der lever i ensomhed.

Værestedet Drys Ind på Amager arbejder også på at skabe et tilbud, hvor voksne ensomme kan komme og lære at danne nære relationer til andre.

- Vi havde ikke tænkt over det. De har jo nok arbejde og nok at gøre med familie og venner, men det viser sig, at der er en stor gruppe, som virkelig føler sig ensom, siger Ella Pedersen, daglig leder på Drys Ind.

Karen, der selv føler sig ensom, er glad for muligheden for en netværksgruppe, hvor hun i det mindste kan lære, hvordan man får nye venner.

- Det kan godt være, at det ikke giver et dybt venskab, men det er også ligegyldigt, for øvelsen er den samme: Hvordan får man etableret kontakt til et andet menneske, og hvordan holder man den ved lige, siger hun.

Se hele indslaget om ensomhed fra TV Avisen i playeren i toppen af artiklen.