Røde Kors øger sikkerheden efter nazihærværk på asylcenter

Omfattende, groft hærværk på asylcentret Lyngbygaard får nu Røde Kors til at indføre døgnbemanding.

Der er i nattens løb blevet begået groft hærværk mod Røde Kors asylcentret Lyngbygaard i Trustrup på Djursland. Ukendte gerningsmænd har tegnet nazisymboler på centret. De har også skrevet på asylcentret, at det er første advarsel. Der er ligeledes blevet sat ild til en bil på centret. (Foto: Bo amstrup © Scanpix)

Nattens hærværk på Djursland, hvor der er tegnet nazisymboler på bygninger og biler er sat i brand på asylcentret Lyngbygaard får nu umiddelbare konsekvenser.

Røde Kors, der driver centret, har valgt at lade medarbejdere på centret indgå i døgnbemanding for at undgå, at episoden skal gentage sig.

Det bekræfter asylchef Anne La Cour over for DR Nyheder.

- Normalt er der ikke døgnbemanding på vores mindre centre, men det gør vi nu på Djursland, siger hun.

Røde Kors har normalt kun døgnbemanding på en række af de største asylcentre som Sandholmlejren og Kongelunden, mens de mindre centre ikke har bemanding om natten.

Ser med stor alvor på hærværk

Nattens hændelser ses på med stor alvor hos Dansk Røde Kors, understreger generalsekretær Anders Ladekarl.

- Vi ser heldigvis utroligt lidt af den slags i Danmark, og det skal vi være glade for. Når det sker, er det selvsagt noget, vi tager meget alvorligt – ikke mindst fordi det skaber en stærk utryghed både blandt vores beboere og vores medarbejdere. Derfor håber vi også, at politiet hurtigt kan få pågrebet de skyldige, siger han.

Nattens hærværk har imidlertid rystet både beboere, frivillige og ledere i Dansk Røde Kors. Men selve hændelsen ser man helst ikke, får alt for meget opmærksomhed.

- Det er sørgeligt, at der findes nogle få tosser, som vil synke så dybt, og det fortjener ikke al den opmærksomhed, det får, siger generalsekretær Anders Ladekarl.

Tredje gang på et halvt år

Det er tredje gang på et halvt år, at centeret er udsat for hærværk.

Lignende episoder er ikke set andre steder end ved Lyngbygaard, og Anders Ladekarl håber, det er begrænset til Grenaa-området:

- Det vil være forfærdeligt, hvis det breder sig. Og vi håber, politiet for alvor sætter ind, finder hærværksmændene og stopper dem, siger han.

Røde Kors asylcenteret er etableret i et tidligere plejehjem, har eksisteret i knap et år.