Røg fra brændeovne dræber danskere

Røg fra brændeovne er langt farligere end antaget. En rapport anslår, at op mod 1000 danskere hvert år dør for tidligt på grund af røg fra brændeovne.

Det er hyggeligt at tænde op i brændeovnen, når det er koldt udenfor. Men den farlige røg fra den knitrende ild slår hvert år flere hundrede mennesker ihjel.

Hvert år mister mellem 200 og 1000 mennesker livet for tidligt på grund røgen fra brændeovne, fordi de indånder de skadelige stoffer i røgen fra den farlige ild. Det viser en rapport, som er udarbejdet af Ryan Lund, laborant og miljøtekniker fra Roskilde Universitet (RUC).

Ryan Lund mener, at politikerne bør tage de nye tal alvorligt og forbyde brændeovne i beboelsesområder, hvor der er andre tilgængelige varmekilder:

- Det er jo ikke kun de 600 mennesker, der hvert år dør for tidligt, røgen går ud over. Der er også mange, der udvikler astma og lungesygdommen KOL som følge af røgen fra brændeovnene, siger Ryan Lund til DR Nyheder.

Allergikere er generet

Også hos Astma-Allergi Danmark er man klar til at kvæle ilden i brændeovenene. I fyrringssæssonen bliver de ringet op flere gange i ugen af folk, der er generet af ild fra brændeovne:

- De, der bor i områder med mange brændeovne, kan være meget generet af røgen. Og astmapatienterne må ofte tage mere medicin for at klare sig gennem fyringssæssonnen, siger biolog Janne Sommer fra Astma-Allergi Danmark

Der er 750.000 brændeovne i Danmark. Miljøminister Ida Auken mener ikke, at det er realistisk at forbyde brændeovne totalt, men hun vil nu bede Miljøstyrelsen se på, om reglerne skal strammes.