Røg slår flere kvinder ihjel

Flere kvinder betaler den højeste pris for rygning, mens et faldende antal mænd dør på grund af cigaretterne.

Flere kvinder betaler den højeste pris for rygning, mens et faldende antal mænd dør på grund af cigaretterne. (© Stock.xchng)

Kvinder er begyndt at betale prisen for rygning, og faktisk dør flere kvinder end mænd af rygning, viser tal ifølge Politiken.

På ti år fra 2000 til 2010 er antallet af kvinder, der pulsede sig til døde, steget fra 6400 til 7100. Dermed er rygning årsag til hvert fjerde dødsfald blandt kvinder.

Tendensen fremgår af nye tal, som Statens Institut for Folkesundhed har trukket ud af Dødsårsagsregistret og bearbejdet for Politiken.

Udviklingen er sket, til trods for at antallet af kvinder, der ryger dagligt, er faldet de seneste årtier.

Ses først år senere

Dødstallet blandt kvinderne er steget, selv om politikerne på Christiansborg har gjort det markant sværere at ryge i Danmark ved at vedtage en række love, der begrænser salget af tobak og forbyder rygning på offentlige steder.

For den slags tiltag kan først aflæses i dødstallene mange år senere. De rygerelaterede dødsfald i 2010 hænger nemlig sammen med rygemønstret for flere årtier siden, siger overlæge Hans Storm, der er afdelingschef i Kræftens Bekæmpelse.

- Kvinder begyndte for alvor at ryge, da de kom ud på arbejdsmarkedet i 1950'erne og 1960'erne. De overtog den livsstil, som mænd længe havde haft for sig selv. Men antallet af mandlige rygere faldt hurtigst.

- Kvinderne var langsommere til at holde op igen, og det betaler de prisen for nu, lyder det fra Hans Storm.

Lungekræft

Det stigende dødstal skyldes først og fremmest, at flere kvinder dør af lungekræft og rygerlunger, skriver Politiken.

Ved årtusindskiftet døde 7500 mænd af rygning, mens 6200 mænd døde på grund af smøgerne i 2010.

Dermed er det samlede antal rygerrelaterede dødsfald faldet det seneste årti fra 13.900 til 13.300.

/ritzau/