ROJ TV kendt skyldig i terrorsag

ROJ TV er kendt skyldig i at være et talerør for den kurdiske terrorgruppe PKK. ROJ TV kan dog stadig sende.

Den kurdiske tv-station ROJ TV, der har hovedsæde i København, er anklaget for at være oprørsbevægelsen PKKs forlængede arm.

ROJ TV er kendt skyldig i at være et talerør for den kurdiske terrorgruppe PKK, og selskaberne bag er blevet idømt dagbøder.

Dermed falder der afgørelse i sagen, der har kørt siden 15. august 2011 i Københavns Byret. Det er første gang, at myndighederne har anklaget et massemedie for terror.

Trods dommen kan den kurdiske tv-station stadig sende, for byretten mener ikke, at der er hjemmel til at frakende retten til at sende tv.

Gengav PKK's udtalelserKøbenhavns Byret mener, at ROJ TV har propaganderet for den kurdiske oprørsbevægelse, PKK, der står på terrorlisterne i både USA, Canada og EU, ved ensidigt at gengive udtalelser fra den kurdiske guerillabevægelse.

ROJ TV har været finansieret af PKK, som har haft indflydelse på, hvad stationen har bragt, lyder det i dommen.

Straffen til selskaberne bag ROJ TV, ROJ TV A/S og Mesopotamia Broadcast A/S, er på 40 dagbøder a' 65.000 kroner til hver af de to selskaber.

De to anklagere havde krævet, at selskaberne blev idømt bøder på hver 10 millioner kroner. Anklagerne mente, at det var nødvendigt med en "afskrækkende sanktion", skriver Ritzau.

Indikator på forholdet til TyrkietTyrkiets ambassadør i Danmark, Ahmet Berki Dibek, var mødt op i Københavns Byret for at overvære domsafsigelsen i straffesagen mod den kurdiske tv-station ROJ TV.

Dommen bliver nævnt som en indikator på, hvordan forholdet mellem Danmark og Tyrkiet vil udvikle sig den kommende tid. Et forhold, der netop på grund af sagen, har været plaget af mange og lange diplomatiske diskussioner og uoverensstemmelser siden ROJ-TV begyndte at sende fra lokalerne på H.C. Andersens Boulevard i midten af København, tilbage i 2004.

Sagen kort:

2004

ROJ TV begynder at sende fra København. Kort herefter kritiserer Tyrkiets regering tv-stationen for at agere talerør for den kurdiske terrorgruppe PKK. Der skal desuden være personforbindelser mellem ROJ TV og to andre kurdiske tv-stationer, som blev tvangslukket i henholdsvis England og Frankrig.

2005

Radio- og tv-nævnet frikender ROJ TV for overtrædelser af den danske radio- og tv-lovgivning. I alt frikender nævnet ROJ TV tre gange i perioden 2005-2010.

2005

Den tyrkiske premierminister, Recep Tayyip Erdogan, udvandrer fra et pressemøde med Anders Fogh Rasmussen pga. tilstedeværelsen af en journalist fra ROJ TV. Forinden havde han opfordret Danmark til at begrænse tv-stationen, da Danmark og Tyrkiet ellers aldrig "kan tale om en verden, der lever sammen i fred og harmoni."

2009

Tyrkiet vil stemme for Anders Fogh Rasmussens kandidatur som generalsekretær i Nato under den forudsætning, at Danmark sætter ind over for ROJ TV. I perioden herefter kommer der en række dokumenter frem, som peger på en tilknytning mellem ROJ TV og PKK.

31. august 2010

Rigsadvokaten rejser tiltale mod ROJ TV for fremme af terror efter straffelovens paragraf 114e. Tiltalen kommer fem år efter, at politiet indledte efterforskningen af tv-stationen.

15. august 2011

Straffesagen mod ROJ TV indledes i Københavns Byret.

10. januar 2012

Københavns Byret kommer med sin afgørelse.

Facebook
Twitter