Roland bor i brandfarligt hus fra NCC: Jeg håber brandalarmen virker

Roland Kirsch bor i et hus, der er bygget med en isolering, der giver øget brandfare. Men entreprenøren vil ikke udbedre problemet.

Der lyder et højt knas, da Kontants udsendte bygningsingeniør brækker brædderne af Roland Kirsch tagudhæng. Begge gør de store øjne, da den brændbare isolering dukker op.

- Der er masser, der kan futte af og lave en masse dejlig sort røg, siger Roland Kirsch, imens han står og stirrer på den isolering, der sidder i tagudhænget hele vejen rundt om hans hus.

Det er første gang, at han ser den ulovligt opsatte isolering.

- Hvis der går ild i mit hus, så går det stærkt. Så håber jeg, at brandalarmen virker, og jeg kan nå at komme ud, udbryder Roland Kirsch.

Skjult fejl

I 2003 flyttede Roland Kirsch og hans kone ind i deres nybyggede hus på Randersvej i Slagelse. Det samme slags hus, som de fleste af deres naboer også bor i.

Det er et typehus ved navn OC-Huset, som NCC har bygget siden 2001 og frem til 2008.

Men først i efteråret sidste år opdagede Roland Kirsch og hans naboer, at de bor i huse med forøget brandrisiko.

- Det er dybt rystende, siger Roland Kirsch til Kontant.

Huset er isoleret med flamingo

Den brændbare isolering i Roland Kirschs hus er såkaldt polystyren-isolering. Det er det, som vi normalt kender som flamingo.

En brandmand med mange års erfaring fraråder at bruge isoleringen.

- Hvis der kommer brand i det her hus, og det får fat i det her skumisolering. Så kommer det til at gå rigtig stærkt. Så snakker vi ikke, at brandfolk som mig kan begrænse skaden. Så brænder huset ned, siger Tommy Kjær, Næstformand i Brandfolkenes Organisation til Roland Kirsch og fortsætter:

- Og hvis det sker, imens du sover, så er jeg ikke sikker på, at du når og opdage det. Og så skal jeg nok bjærge dig ud.

- Det bliver i en kiste så? spørger husejeren.

- Det bliver en bjærgningsopgave. Det bliver ikke nogen redningsopgave, siger Tommy Kjær.

Husejere skal selv betale for NCCs ulovlige brandfejl

NCC har udtalt, at de ikke ønsker at rette den ulovlige og brandforøgende fejl på de OC-Huse, som er mere end fem år gamle.

- Jeg er rystet over, at sådan et stort firma ikke kommer og udbedre det, siger Roland Kirsch. Han har dog valgt, at han selv vil udbedre skaden, hvis NCC bliver ved med at nægte at rette den ulovlige mangel.

Roland Kirsch er især skuffet over, at NCC ikke engang har valgt at oplyse deres kunder om, at de har et hus med ulovligt opsat isolering, der kan være med til at forværre en brand. En byggefejl som nager Roland Kirsch.

- Jeg har det svært med det. Og vi tænker over det hver dag, når vi går i seng om aftenen.

Hvis NCC ikke vil udbedre fejlen, vil Roland Kirsch selv betale for at få det lavet.

Du kan se isoleringen brænde, og NCC forsvarer sig i Kontant på DR1 klokken 21.00. Inden da kan du se spottet til aftenens Kontant-udsendelse i videoen i toppen af artiklen.