Ros skaber ro i klassen

Ros de 18 børn i klassen, der sidder stille, og lad være med at skælde ud på de to, der er urolige. Det er resultatet ved at arbejde efter en ny metode i skolen.

Ros, anerkendelse og uddeling af belønningskort til de artige børn i stedet for at skælde de frække børn ud giver mere ro i klassen.

På nogle skoler er dette sat i system og gennemført konsekvent. Metoden, der omfatter hele skolen og SFO går under navnet PALS.

Karise skole i Faxe kommune er en af dem, der nu arbejder efter de nye anerkendende principper.

En ny undersøgelse fra SFI (det nationale forskningscenter for velfærd), der udkom i går, bekræfter, at PALS-systemet giver mere ro, og eleverne er parate til at modtage undervisning, når timen starter.

PALS-kort bruges til belønning.

PALS-kort er en vigtig del, der bruges som belønning og ros for at have opført sig, som det forventes. Eleverne får dem, hvis de har været respektfulde, hjælpsomme og ansvarlige.

Kortet puljes sammen med de andre kort, eleverne i klassen får. Når der er nok, udløser det en belønning, f.eks. en time med fri leg ved computerne eller en lektiefri dag eller uge.

Over 200 regler og forbud er blevet afløst af langt færre positive forventninger til elevernes opførsel.

Kortene virker, siger lærer og tovholder på Karise skole, Thomas Vestergaard. Han har lavet en undersøgelse på skolen, hvor 4 ud af 5 elever følte, at de fik mere ros.

- Kortene bliver brugt for at gøre det tydeligt for børnene, at de får ros og anerkendelse fra læreren, og lærerne husker på, at de skal rose, når de går rundt med kortene, fortæller han.

Thomas Vestergård vedkender dog gerne, at PALS-kortene kan lede tankerne hen på, når hunde belønnes med hundekiks. Men han siger, det er vigtigt at sætte stor fokus på positiv adfærd.

Fleste medarbejdere positive - også regøringspersonalet

Skoleleder på Karise skole Birgit Vester fortæller, at de fleste medarbejdere bakker op om arbejdet efter de nye principper, men nogle synes, at det er grænseoverskridende og en indgriben i deres måde at være sammen med eleverne.

- I øjeblikket er der plads til det, men fremadrettet er det altså de principper, vi arbejder efter, understreger hun.

Det er ikke kun i timen, eleverne får anerkendelse og ros, alle personalegrupper har været med i omstillingen - også pedel Klaus Nøddebo.

Han synes, at han og rengøringsassistenternes arbejde er blevet mere synligt og den gruppe nu er mere på lige fod med resten af de ansatte. Regøringsassistenter og pedel bærer altid rundt på PALS-kort- klar til uddeling.

Flere skoler kommer til

SFI afholder en konference på baggrund af deres undersøgelser d. 13.marts. Her forventes det, at mange nye skoler dukker op, så de kan starte efter sommerferien.

PALS står for Positiv Adfærd i Læring og Samspil og stammer oprindelig fra USA, sidenhen er det blevet populært i Norge og Island.

Læs mere i linket til højre.

http://mu.net.dr.dk/admin/programcard/get/?id=urn:dr:mu:programcard:53279fe46187a21a38d59116