Kongehus-ekspert om grevinde Alexandras udmelding: 'Den er højst usædvanlig'

Udmelding kom efter nyheden om, at prins Joachims børn ikke længere skal være prinser og prinsesse.

Grevinde Alexandra var gift med prins Joachim fra 1995 til 2005. (Foto: © Sarah Christine Nørgaard, Scanpix Denmark)

I dag er der sprunget lidt af en bombe for dem, der følger det danske kongehus i tykt og tyndt.

For tidligere på dagen delte kongehuset en pressemeddelelse, som skulle vise sig at få stor betydning for prins Joachim, prinsesse Marie og grevinde Alexandras tilsammen fire børn.

For fra 1. januar 2023 bortfalder børnenes titler som prinser og prinsesse. En beslutning, der betyder, at man fremover vil tiltale Nikolai, Felix, Henrik og Athena med titlen excellencer.

Her til aften siger dronning Margrethe, hun længe har overvejet at fratage prins Joachims børn deres prinse- og prinsesssetitler.

- Det er overvejelser, som jeg har gået med ganske længe, og jeg tror, det er godt for dem, siger dronningen i en kommentar på vej ind på Nationalmuseet her til aften.

Her ses grevinde Alexandra og prins Joachim sammen med børnene prins Felix og prins Nikolai i 2021, hvor prins Felix blev student. (Foto: © Mads Claus Rasmussen, Ritzau Scanpix)

Men dronning Margrethes beslutning har chokeret grevinde Alexandra, hvilket hun satte ord på til B.T.

- Vi er alle uforstående over for beslutningen. Vi er kede af det og i chok. Det her kommer som et lyn fra en klar himmel. Børnene føler sig udstødt. De kan ikke forstå, hvorfor deres identitet tages fra dem.

B.T. skriver, at "grevinde Alexandra udtaler sig på vegne af sig selv, prins Joachim og prinsesse Marie."

Korrespondent: Meget usædvanligt

Citatet fra grevinde Alexandra blev givet til B.T.s kongehus-korrespondent, Jacob Heinel Jensen, som kalder grevinde Alexandra udtalelse for "usædvanlig".

- Grevinde Alexandra har altid gjort det, hun har aftalt med kongehuset. Men i denne situation føler hun sig nok presset ud i situation, hvor hun er nødt til at blive talerør for hende selv og sin eksmand.

Prins Joachims fire børn, som han har med prinsesse Marie og grevinde Alexandra, skal fra årsskiftet ikke længere være prinser og prinsesse. (Foto: © Mads Claus Rasmussen, Scanpix)

Ifølge B.T.'s korrespondent skaber dagens udmelding fra kongehuset et billede af, at familien ikke længere er samlet.

- Den måde, hvorpå man fratager titlerne, får det til at ligne et meget målrettet angreb mod prins Joachims familie. For hvis målet er at slanke kongehuset, hvorfor skal kronprinsparrets mindste børn så have titler?

- Det skaber et billede af, at kongehuset ikke længere er samlet. Det er to enheder lige nu. Det er det modsatte af, hvad kongehuset skal. De skal samle befolkningen, siger Jacob Heinel Jensen.

Han kalder dagens udmelding fra kongehuset for "uforståelig", fordi den kommer til at bidrage til, at kongehuset får endnu mere opmærksomhed.

- De står nu i en situation, hvor det ikke længere er sladder, at der er splid i familien. Nu står det åbenlyst for danskerne, at der er en konflikt i familien, som skal løses. Det er vi ikke vant til i Danmark.

I Sverige har man taget skridtet videre

Ifølge Lars Hovbakke, der er historiker og kongehusekspert, er grevinde Alexandras udtalelse overraskende, fordi den er ifølge ham er så voldsom.

- Grevinde Alexandra er ikke medlem af kongehuset. Det er en meget væsentlig forskel i forhold til, hvis det havde været et medlem af kongehuset, der havde udtalt sig. Eksempelvis prins Joachim eller prinsesse Marie.

- Hendes udtalelse er overraskende, fordi hun reagerer så stærkt på noget, som er en generel tendens i flere kongehuse i Europa i øjeblikket, siger han.

Her peger Lars Hovbakke på, at det ifølge ham har været været en generelt tendens i andre europæiske kongehuse, at man slanker dem og fratager titler fra familiemedlemmer.

- I Sverige har man gjort nøjagtig det samme. Der er prinsesse Madeleine og prins Carl Philips børn blevet frataget deres status som værende en del af kongehuset, lyder det fra kongehuseksperten.