RS-virus hos spædbørn presser hospitaler til at udskyde operationer

På nogle afdelinger må planlagte operationer aflyses, mens lægestuderende hentes ind andre steder.

Landet over er hospitalernes børneafdelinger lige nu fulde af børn, der bliver indlagt efter at være blevet smittet med RS-virus. Det fortæller Dansk Pædiatrisk Selskab. (Foto: Ida Marie Odgaard © Ritzau Scanpix)

Antallet af småbørn indlagt med RS-virus på landets børneafdelinger er lige nu omkring dobbelt så højt, som det plejer at være i højsæsonen.

Derfor må børneafdelingerne nu tage forskellige værktøjer i brug for at kunne håndtere de mange indlagte.

Blandt andet må man nogle steder aflyse planlagte aftaler og operationer.

- Det er alle sygehuse, der oplever en stigning i antallet af indlagte lige nu. Udfordringen er stor, og den er større, end vi har oplevet tidligere. Derfor er vi nødt til at tage særlige foranstaltninger, siger formand for Dansk Pædiatrisk Selskab, Klaus Birkelund Johansen.

Udfordringerne bliver løst forskelligt på landets afdelinger. På Aalborg Universitetshospital er man allerede nu ved at hente lægestuderende ind, som skal hjælpe med bemandingen.

- Vi kan risikere, at antallet stiger endnu mere. Det er i hvert fald det, vi ser nu. Det bekymrer os selvfølgelig, og derfor er vi i gang med at opruste, så vi kan modtage endnu flere børn, fortæller ledende overlæge på Aalborg Universitetshospitals børne- og ungeafdeling Charlotte Rittig.

  • I knap en uge var Christian på to måneder indlagt med RS-virus på Aalborg Universitetshospital. (© (Privat foto))
  • Christians forældre tog til vagtlægen, efter han havde stoppet med at ville spise og trak vejret hurtigt. Herefter blev de indlagt på hospitalets børneafdeling. (© (Privat foto))
  • I weekenden blev Christian igen udskrevet og ud over at hoste en lille smule, spiser han og er igen glad og opmærksom, fortæller hans mor, Ane Aagaard Rasmussen. (© (Privat foto))
1 / 3

'Jeg kan ikke afvise, jeg havde en tudedag'

Lige nu har man på børneafdelingen i Aalborg 27 indlagte. Ud af dem er 19 indlagt med RS-virus.

De mange indlæggelser betyder også, at der på børneafdelingerne sidder dobbelt så mange forældre, som våger over deres børn ved hospitalssengene.

I weekenden blev Ane Aagaard Rasmussens to måneder gamle søn, Christian, udskrevet, efter at have været indlagt en lille uges tid.

Op til indlæggelsen havde drengen ikke villet spise og haft problemer med vejrtrækningen.

- Da han blev indlagt, fik han lagt en sonde, så kan kunne få noget mad og havde kræfter til at bearbejde sygdommen. Og lidt efter indlæggelsen fik han også lagt nogle slanger omkring næsen, som skulle hjælpe ham med at bruge lungerne, fortæller Ane Aagaard Rasmussen.

Selvom Christian i dag har det godt igen, var det en voldsom oplevelse at se sit barn ligge i en hospitalsseng på den måde.

- Først lidt efter gik det op for mig, hvad det var sket. Så jeg skal ikke afvise, jeg havde en tudedag inde på sygehuset, hvor jeg egentlig bare sad og græd i frustration, over at jeg ikke kunne hjælpe ham på nogen måde, fortæller Ane Aagaard Rasmussen.

- Han lå i seng egen seng koblet til slangerne og ledningerne, og man kunne ikke rigtig tage ham op og være der for ham, som man gerne vil være der for sin lille baby.

Små børn har brug for hjælp

Bliver børn smittet med RS-virus er det heldigvis normalt ikke noget, der er til stor fare for barnet. Det bliver det kun, hvis ikke de får hjælp.

- De skal have hjælp, hvis de er små og får RS-virussen. Det er, fordi de laver en masse slim nede i lungerne, som de ikke har kraft til at hoste op. Når børnene bliver større, har de selv kræfter til at hoste slimklatterne op, så de ikke blokerer luftvejene, fortæller Charlotte Rittig.

Hun understreger, at det stort set kun gælder de alleryngste børn. Men dem skal man til gengæld også være ekstra opmærksomme på.

- Hvis det drejer sig om et spædbarn, så skal man opsøge lægen, hvis barnet har en mærkelig vejrtrækning, trækker vejret hurtigt eller ikke vil spise på flasken eller ved brystet.

Klar til tre gange så mange indlagte

Selvom RS-virus er en helt normal gæst, som besøger Danmark hvert år, så rammer den altså lige nu tidligere og hårdere.

RS-virus er ifølge Statens Serum Institut en virus, som særligt rammer børn. I Danmark indlægges cirka tre procent af børn cirka én gang med virusset inden for de to første leve år.

- Vi ved ikke, hvornår det topper, for det er ikke noget, vi har prøvet før, at RS-virussen starter så tidligt. Normalt topper det først i februar måned, siger Charlotte Rittig.

RS-virus er ifølge Statens Serum Institut en virus, som særligt rammer børn. I Danmark indlægges cirka tre procent af børn cirka én gang med virusset inden for de to første leve år.

For at blive klogere på, hvad man kan forvente på de danske børneafdelinger, har man kigget mod udlandet. Blandt andet Australien og New Zealand, som har overstået deres vintre.

- Der kan man se, at deres spidsbelastning var tre gange så stor. Så det udgangspunkt, vi har, er, at vi skal være klar til at kunne modtage tre gange så mange patienter, som vi plejer, fortæller Charlotte Rittig.

Facebook
Twitter