Rudolf Steiner-skoler bagud med vaccination: 'Det er forældrene, der har friheden til at vælge'

Der er stor forskel på, hvor stor en andel elever, der har fået vaccine. Især friskoler er bagud.

Især fri- og privatskoler har en lav andel af børn, der er vaccineret mod mæslinger, viser ny rapport fra Sundhedsstyrelsen. (Arkiv) (Foto: Sascha Steinbach © Scanpix)

Langt de fleste forældre lader deres børn blive vaccineret mod sygdommen mæslinger, der kan medføre alvorlige komplikationer.

Blandt de børn, der blev født i 2013, har 89 procent fået en MFR-vaccine, der beskytter mod mæslinger, fåresyge og røde hunde, viser en ny rapport fra Sundhedsstyrelsen.

Men kigger man på de enkelte skoler, er der stor forskel fra top til bund: Fra 50-55 procent vaccinerede på de skoler med den laveste andel af vaccinerede til mellem 95 og 100 procent på skolerne med den største andel.

Opgørelsen viser, at det især er fri- og privatskoler, der halter bagefter.

Ud af de 30 skoler med lavest vaccine-dækning er 25 således fri- og privatskoler.

På en delt sidsteplads ligger de to Rudolf Steiner-skoler, Vidar Skolen i Gentofte, og Rudolf Steiner-skolen i Skanderborg.

Formanden for skolebestyrelsen på Rudolf Steiner-skolen i Skanderborg, Mourits Dahl-Hansen, siger til DR Nyheder, at det er forældrenes egen beslutning, om de vil lade deres børn vaccinere.

- Det er ikke noget, vi som skolebestyrelse har en speciel mening om. Det er forældrene, der har friheden til at vælge, om de vil det ene eller det andet, siger Mourits Dahl-Hansen, der er formand for skolebestyrelsen på Rudolf Steiner-skolen i Skanderborg, der har mellem 50 og 55 procent elever, der er MFR-vaccineret.

'Ikke skolens ansvar'

Han mener ikke, at det er skolens ansvar at gøre mere for at tilskynde forældre til at få vaccineret deres børn.

- Vi har vores almindelige sundhedsplejerske, som kommer fra kommunen, og som vi har et godt samarbejde med. Forældrene har mulighed for at blive så lige så informerede, som de vil, tilføjer skolebestyrelses-formanden.

På den private friskole i Valby, Kildeskolen, undrer skolebestyrelses-formand Lisbet Najberg sig over, at Sundhedsstyrelsen har offentliggjort de enkelte skolers andel af vaccinerede elever.

- Jeg kan ikke se formålet med, at man laver sådan en undersøgelse, hvor man 'shamer' skolerne for det. Det er ikke skolernes skyld, at nogle børn ikke er vaccineret. Vi er en skole, der beskæftiger os med undervisning. Det vaccineprogram starter, når børnene er 15 måneder gamle, siger Lisbet Najberg fra Kildeskolen i Valby.

Minister: Bekymrende at forældre fravælger vaccine

Sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V) kalder det bekymrende, at der er "skoler, hvor det er tydeligt, at forældrene nærmest har fravalgt vacciner til børnene af ideologiske årsager."

- Der håber jeg godt nok, at man tænker over, at man ikke bare udsætter sit eget barn for fare, men også andres børn for fare. For mæslinger er ikke en sjov børnesygdom. Den koster børn i Europa livet hvert år, siger sundhedsminister Ellen Trane Nørby til DR Nyheder.

Hun forklarer, at opgørelsen på skole-niveau skal give myndighederne et redskab til at sætte ind de steder, hvor problemet er størst.

- Det er klart, at vi vil sørge for, at sundhedsplejerskerne kommer til at spille en mere aktiv rolle, og at de kan tage ud på skolerne og informere om farerne ved ikke at være vaccineret. Og så har vi ændret lovgivningen, så vi nu kan sende meddelelser ud til forældre, der måske har glemt det, siger sundhedsministeren.

Statens Serum Institut har siden uge 6 i 2019 påvist i alt fem tilfælde af mæslinger i Danmark.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter