Rullende danmarkshistorie: Olsen-Bandens bil er til salg

Den gamle Chevrolet kan blive din for den nette sum af 2,2 millioner kroner.

Ejermanden vurderer selv, at han har brugt over 1.000 timer på at sætte bilen i stand. (Foto: © Kasper Christensen (privatfoto))

Benny, Egon og Kjeld kørte rundt i den i 70’erne og 80’erne, og har du 2,2 millioner kroner på lommen, kan du blive den næste bag rattet af den ikoniske Olsen-Banden-bil.

Tirsdag satte Kasper Christensen fra Stege nemlig en Chevrolet Bel Air fra 1959 til salg på Den Blå Avis. Bilen blev brugt i seks Olsen-Banden-film og er ifølge ejermandens eget opslag på Den Blå Avis ”megadyr, da der kun er denne originale filmbil tilbage”.

- Dengang var det bare en rekvisit. Nu er det rullende danmarkshistorie, siger Kasper Christensen til DR.

Udover bilen ejer han også Bennys slips og Børges briller og sko. Men nu vil han altså give slip på bilen, som han købte for tre år siden, og som han har brugt timevis på at sætte i stand.

Der skal gives plads til nye projekter, lyder det. Og det er noget vemodigt for den inkarnerede Olsen-Banden-fan.

- Det bliver nok mærkeligt, når den ikke længere står her, og jeg ikke bare kan gå ud og kigge på den.

Prisen er fast - næsten

Olsen-Banden-rekvisitten er heller ikke helt billig med en pris på 2,2 millioner kroner, og Kasper Christensen har ikke i sinde at sælge den for meget mindre.

Fordelt over fire måneder har han brugt næsten tusinde timer på at gøre den i stand og har indimellem måttet hente hjælp udefra.

Olsen-banden på filmoptagelse i den gamle Chevrolet. (Foto: © Henning Thempler, Scanpix)

- Min storebror er maler og har hjulpet til, nærmest ligesom Dynamit-Harry. Min datter har været med til at lave motoren, fortæller Kasper Christensen, der selv er automekaniker.

Han har endnu ikke fået nogle seriøse bud, som matcher prisen. Og får han det ikke, vil han slet ikke sælge.

- Hvis først jeg har sluppet, får jeg den jo ikke tilbage.

En køretur med Benny

En af de helt store oplevelser fik Kasper Christensen, da han i 2017 cruisede en tur gennem de københavnske forstæder med selveste Morten Grundwald på forsædet.

Morten Grundwald, der i sin udødelige rolle som Benny, har kørt utallige ture i den 60 år gamle bil.

- Jeg ringede simpelthen bare til ham og spurgte, om han ville med ud og køre, når bilen var færdig. Og det ville han, fortæller Kasper Christensen.

- 'Det var tungt', var det første, han sagde til mig. Han havde vist glemt, hvordan det var at køre uden servostyring, griner Kasper Christensen.

Med i bilen var også Ove Sprogøes søn, Henning Sprogøe, og Jes Holtsø, der i filmene spillede Kjelds søn, Børge.

- Folk lurede sgu da lidt i Valby.

Olsen-Banden er, som han kalder det, Danmarks største filmskat, målt på antal solgte biografsæder, og derfor kommer det heller ikke bag på ejermanden, at salget af bilen har skabt så stor opmærksomhed.

- Efter 51 år lever filmene i bedste velgående og bliver stadig ikke kedelige.

Morten Grunwald, Henning Sprogø og Jes Holtsøe i Olsen-Bandens gamle bil. (Foto: © Jens nøRgaard Larsen, Scanpix)

Superfan vil ikke overtage bilen

Et klenodie som Chevrolet’en er for renhjertede fans af Olsen-Banden ganske dyrebart.

TV-fotograf og Olsen-Banden-superfan Danny Jørgensen fra Haslev ejer også flere rekvisitter fra de ikoniske film. Det giver et en glæde at jagte de gamle klenodier.

- Nogle går til sport, andre samler på frimærker. Det er bare meget fedt at have noget fra historien, den danske kulturarv, siger Danny Jørgensen.

Selv ejer han blandt andet flere af de skilte, der er blevet vist i filmene.

Men selvom han har fået Olsen-Banden ind med modermælken og kan alle replikkerne til punkt og prikke, er bilen, som netop er sat til salg, ikke noget for ham.

Den er for dyr, og så har han i øvrigt ikke forstand på biler. Han håber dog, at andre vil finde det interessant at overtage bilen.

- Det er unikt, at den eksisterer. Så jeg håber da også, at der er nogle, der vil passe på den.

Olsen Banden-bilen medvirkede i filmene nummer 8,9,10,11,12 og 13.