Rumæner styrede enormt kriminelt netværk i Danmark

47-årig rumæner sørgede for, at op mod 1000 landsmænd fik identitetspapirer, som blev brugt til bedragerier.

Retten i Lyngby danner lige nu ramme om danmarkshistoriens største sag om menneskehandel (Foto: Bjarke Bo Olsen © Scanpix)

Navnet på en 47-årig rumæner bliver mandag nævnt igen og igen ved Retten i Lyngby.

Ifølge anklagemyndigheden er den lille skallede mand blandt de absolutte topfolk i danmarkshistoriens største sag om menneskehandel, som politiet har døbt Operation Hvepsebo.

Her er 22 personer tiltalt for at have lokket 300 fattige rumænere til Danmark og udnyttet dem til økonomisk kriminalitet for op mod 40 millioner kroner.

Politiet har efterforsket Hvepsebo-sagen i fem celler, og det er sagens celle 1 med 14 tiltalte, der efter 42 retsmøder er ved at være forbi.

I sin afsluttende procedure sammenligner senioranklager Jette Malberg den 47-åriges foretagende med en dybt organiseret og strømlinet virksomhed.

"Virksomheden" er en driftsafdeling, der har til opgave at transportere, huse og forpleje de mange rumænere. Der er også en administration, som holder styr på rumænernes identiteter, cpr-numre og forskellige koder, som bruges til bedragerierne, fremgår det under retsagen.

Produktionsafdelingen står ifølge anklageren for at begå bedragerierne, mens indkøbsafdelingen har til opgave at lokke yderligere rumænere til Danmark.

- Sikkert er det, at alle udfylder en eller anden rolle med henblik på at malke det danske samfund, siger Jette Malberg, ifølge Ritzau, om de 14 tiltalte.

Ved tidligere retsmøder har flere af de tiltalte i vidt omfang erkendt sig skyldige.

/ritzau/