Rundspørge: Læger og sygeplejersker er livsfarligt stresset

En ny rundspørge viser, at læger og sygeplejersker er stressede, og at de føler, det går ud over patienterne.

Både læger og sygeplejersker føler sig så stressede på arbejdet, at de føler, det går ud over patienternes sikkerhed.

Det viser en ny rundspørge, som DR Nyheder har lavet i samarbejde med Yngre Læger og Dansk Sygeplejeråd.

Næsten 2200 læger har deltaget i rundspørgen, og flere end halvdelen af lægerne svarer, at deres arbejdsdag er så stressende, at det går ud over patienternes sikkerhed.

Bekymrende og alarmerende

Mere end 1000 sygeplejersker har svaret på undersøgelsen - og her svarer 43 procent, at deres travle arbejdsdag går ud over patienternes sikkerhed.

- Det er bekymrende og dybt alarmerende, når så mange sætter ord på, at det de laver i hverdagen giver en risiko for patienternes sikkerhed, siger formand for Dansk Sygeplejeråd, Grete Christensen.

Hun fortæller, at hun flere gange har hørt historier fra sygeplejersker, om at de ikke har haft tid til det, de godt ved, at de skal.

- Det kan for eksempel være, at en patient har ligget for længe med en ble, eller at medicinen er blevet givet for sent, fordi de simpelthen ikke har haft tid nok, siger hun.

Læger: Passer fint med virkeligheden

Heller ikke formanden for Yngre Læger undrer sig over resultatet, siger hun.

- Resultatet passer fint med virkelighedsopfattelsen, så jeg er ikke overrasket over resultatet. Men det er selvfølgelig uhyggeligt, at så mange læger, siger Lisbeth Lintz.

Hun mener ikke det er realistisk at tro, at der bliver ansat flere læger på hospitalerne, og derfor mener hun i stedet, at man skal lave om på arbejdsgangene, så læger får mere tid til patienterne.

- Der er en del administrative opgaver, som lægerne lige nu tager sig af, og det ligger lige for, at man flytter de opgaver over til for eksempel lægesekretærer eller sosu-assistenter, så lægerne kan bruge mere af deres tid på at tage sig af patienterne, siger Lisbeth Lintz.

Danske Regioner: Det er alvorligt

Hos Danske Regioner vil formand for Sundhedsudvalget, Ulla Astman, tage problemet op med de forskellige regioner. For hun er ikke i tvivl om, at man skal tage resultaterne af rundspørgen alvorligt, siger hun.

- Det er et udtryk for, at der er noget vi skal kigge på, og vi skal tage det meget alvorligt. Det er en ledelsesopgave i hver enkelt region, og jeg vil sætte mig sammen med min ledelse og høre, hvordan vi kan undgå de stress-situationer, som kan få alvorlige konsekvenser for patienterne, siger hun.

I rundspørgen svarer flere af medarbejderne også, at de har prøvet at gøre ledelsen opmærksom på problemet, men at de ikke mener, at ledelsen har reageret.

- Det skal de (lederne red.) tage alvorligt, og ledelsen har et meget stort ansvar for kvalitet og patientsikkerhed, siger hun og tilføjer, at Sundhedsudvalget vil forsøge at klæde lederne bedre på.

DR Nyheder sætter fokus på patientsikkerhed. Vil du dele en oplevelse eller viden med os? Så skriv til hospital@dr.dk