Russisk kæmpeubåd sejler under Storebælt: 'Vi ved ikke, om den har atommissiler ombord'

Russisk konvoj sejler i dag gennem dansk farvand. Der er dog ingen grund til bekymring, lyder det fra myndighederne.

Omkring klokken otte i morges gled russiske krigsskibe og en 155 meter lang atomdreven ubåd under Storebæltsbroen.

De sejler gennem Øresund og Storebælt, fordi de er på vej til en stor russisk flådeparade ud for Sankt Petersborg. Det er en begivenhed, der foregår årligt, så set med de danske myndigheders øjne, er konvojen ikke noget, der får alarmklokker til at ringe:

- Det sker jo med jævne mellemrum. Russerne holder en flådeøvelse jævnligt, og de har også et værft dernede, siger Jan Olsen, der er sektionschef i Beredskabsstyrelsen.

Der er tale om en atomdreven ubåd med navnet 'Smolensk', missilkrydseren 'Marshal Ustinov', destroyeren 'Severomorsk' og slæbefartøjet 'SB-406', oplyser Forsvaret.

- Det er internationalt farvand, så de har lov til at sejle igennem. Så følger man dem stille og roligt fra forsvarets side af, og fra vores side gør vi ikke andet end at notere, at vi har et atomdrevet fartøj, og så har vi det i baghovedet, når vi holder øje med forholdene herhjemme, siger Jan Olsen fra Beredskabsstyrelsen.

Kan udstyres med atomvåben

Ubåden ’Smolensk’ er af typen Oscar II, bygget i 1990. Den er 155 meter lang, 18 meter bred og drevet af to vandkølede atomreaktorer, der kan få hastigheden op på 32 knob (59 kilometer i timen).

Selvom den drives frem med atomkraft, er der ikke den store risiko, vurderer Beredskabsstyrelsen.

- Nej, man skal ikke være bekymret. Hovedparten af de oceangående ubåde er atomdrevne, og det sker jo en gang imellem, at de kommer igennem. Men der er en konvention om, at de skal sejle i overfladen, så vi kan holde øje med dem. Mange af de amerikanske skibe er også atomdrevne, siger Jan Olsen.

Ubåden er samtidig udstyret med 24 affyringsrør, der hver kan indeholde et ti meter langt P700 Granit-missil. Missilerne kan udstyres enten med almindeligt sprængstof eller et atomsprænghoved med en sprængkraft på op til 500 kiloton.

Om der er missiler i rørene, ved de danske myndigheder dog ikke noget om.

- Russerne holder for sig selv, om de er atombevæbnet eller ej. Det er en del af deres strategi. Det er ligesom, når vi får amerikanske fartøjer igennem de danske farvande, så melder de heller ikke ud, om de har den slags ombord. Det er ikke noget, de har pligt til at melde om, siger Jan Olsen.

Hvis de havde atomvåben, ville det så være problematisk?

- Hvis de skyder det af, så har vi selvfølgelig en udfordring, men det kunne jeg ikke forestille mig.

Destroyeren 'Severomorsk' på vej under Storebæltsbroen.

Når konvojen sejler gennem dansk farvand, sker det med relativt lave hastigheder, så risikoen for uheld er lille. Men selv hvis en atomubåd skulle sejle ind i en bropille eller lignende, vil det være til at håndtere.

- Selv hvis det værst tænkelige skulle ske og der gik hul på reaktoren og var udslip, så er det sandsynligvis ikke noget, der ville berøre ret mange danskere. Men det er selvfølgelig noget, vi holder øje med, og vi har forberedt beredskaber, siger Jan Olsen.

Amatørfotograf kom for sent

Synet af en vaskeægte atomubåd er noget, der tiltrækker folk, som håber at få et glimt af den fra kysten.

En af dem, der var mødt op her til morgen, er fotografen Per Larsen. Ubåden var dog sejlet under Storebæltsbroen tidligere end planlagt, så den var længere væk, end han havde håbet, da han ankom.

- Jeg havde hørt i nyhederne, at skibene skulle komme forbi. Jeg havde bare ikke fået den rigtige optik med til at kunne tage billederne, for jeg kom lige en halv time for sent, siger Per Larsen.

Man kan ikke se russiske militærfartøjer på de civile hjemmesider, der følger skibstrafikken. Men hvis man vil se, hvor konvojen er lige nu, så man måske kan få et glimt af den fra kysten, kan man i stedet lede efter de danske følgeskibe.

Først følges russerne af skibet ’Nymfen’, som man kan se positionen på her. Derefter overtager skibet ’Rota’, som man kan følge her.

Facebook
Twitter