Russisk krigsskib krænkede dansk farvand to gange: 'Et forsøg på at intimidere Danmark'

En russisk korvet krænkede dansk farvand hele to gange i nat.

Arkivfoto: Søværnets skib Freja er et af Danmarks fartøjer til patruljering af territorialfarvanet. (Foto: Claus Fisker © Claus Fisker)

Et hurtigtgående russisk krigsskib, en såkaldt korvet, krænkede to gange i nat dansk farvand nord for Christiansø ved Bornholm.

Første gang omkring klokken halv tre i nat, hvorefter det skete igen et par timer senere, oplyser Forsvarskommandoen i en pressemeddelelse.

Det er fuldstændig uacceptabelt, lyder det fra forsvarsminister Morten Bødskov (S).

- Der er tale om en grov krænkelse og en grov provokation fra russisk side mod Danmark og dansk territorium.

- Det er vigtigt for mig at understrege, at der ikke er nogen direkte trussel mod Danmark, ej heller mod Bornholm eller Folkemødet, siger Morten Bødskov.

Forsvarsministeren fortæller, at reaktionen fra Forsvaret fra faldt prompte og lige efter bogen.

Et af søværnets patruljeskibe blev sendt til området, og da den anden krænkelse fandt sted, markerede man via radiosignal overfor den russiske korvet, som så forlod dansk farvand.

Morten Bødskov siger, at han ikke har grundlag for at udtale sig om, hvorvidt der var våben ombord på den russiske korvet. Han er dog ikke i tvivl om, at det ikke var en tilfældighed, at den russiske korvet bevægede sig ind i dansk farvand.

- Hvis det var et udfald af tilfældigheder, så er der rigtig mange tilfældigheder i Østersø-regionen efterhånden, så derfor ved russerne udmærket, hvor vores grænser går, siger Morten Bødskov.

Ruslands ambassadør skal stå skoleret

Udenrigsminister Jeppe Kofod (S) har også taget kraftig afstand fra krænkelsen. På Twitter skriver han, at det er en "dybt uansvarlig, grov og fuldstændig uacceptabel russisk provokation".

- Bøllemetoder virker ikke mod Danmark, skriver Jeppe Kofod.

Udenrigsministeriet oplyser i en pressemeddelelse, at den russiske ambassadør fredag har været til samtale med Udenrigsministeriets politiske direktør.

- Rusland ser igen stort på den internationale regelbog ved ikke at respektere landegrænser. Det er blevet kommunikeret i meget klare vendinger til den russiske ambassadør, at den her slags handlinger er fuldstændig utilstedelige, udtaler Jeppe Kofod i pressemeddelelsen.

Forsvarsminister Morten Bødskov glæder sig over, at den russiske ambassadør skal stå skoleret, og han håber, at budskabet vil rodfæste sig denne gang.

- Indtil videre må man sige, at de samtaler, den russiske ambassadør i øvrigt har været til, har han haft lidt svært ved at forstå, hvor de danske grænser går, siger Morten Bødskov.

Ruslands ambassadør til Danmark, Vladimir Barbin. (Foto: Claus bech © Ritzau Scanpix)

Højere spændingsniveau i Østersøen

Jeppe Kofod udtaler i pressemeddelelsen, at han finder det sigende, at krænkelsen sker mens der er Folkemøde på Bornholm, som han ser som en fejring af demokratiet, den frie samtale og folkestyret.

Ifølge militærforsker ved Forsvarsakademiet Kenneth Øhlenschlæger Buhl, ligner det heller ikke en tilfældighed, at suverænitetskrænkelsen sker netop nu.

Han peger på, at når Danmark både er aktiv i støtten til Ukraine og sanktionerne mod Rusland tilsammen med Folkemødet, så er situationen ekstra betændt og ligner ikke en tilfældighed.

- Det er et politisk signal. Putin har i andre sammenhænge sagt, at vi vil blive ramt af et eller andet. Det her er ikke et væbnet angreb, eller i sig selv en fjendtlig handling, men i folkeretslig sammenhæng en suverænitetskrænkelse, så det er i den lave ende af skalaen omkring ulovligheder mellem stater.

- Det er et forsøg fra russisk side på at intimidere Danmark. Mit personlige bud er, at det vil de ikke lykkes med, men i virkeligheden nok opnå det modsatte, siger Kenneth Øhlenschlæger Buhl.

Kenneth Øhlenschlæger Buhl understreger, at det, at der har været en russisk korvet inde i dansk farvand, ikke i sig selv betyder, at der har været en suverænitetskrænkelse.

Men i dette tilfælde er han overbevist om, at russerne forsøger at sende et signal.

- Jeg går ud fra ud fra, at man har foretaget en vurdering fra både Forsvarsministeriet og Udenrigsministeriet, at det ikke har været et tilfælde.

- Østersøen begynder igen at få en betydning, som vi så det under den kolde krig, hvor Nato og stormagterne kommer til at stå over for hinanden, siger han.

Forsvarsministeren ser også en øget spænding i Østersøen i fremtiden, og derfor er Danmark ekstra opmærksomme på Ruslands adfærd, fortæller han.

- Jeg tror, vi skal se det her som et udtryk for, at vi i Østersøen i fremtiden vil se et højere spændingsniveau. Det vil vi som følge af krigen i Ukraine, og det vil vi også som følge af, at Sverige og Finland er på vej ind i Nato.

- Vi kommer til at styrke vores engagement i Østersø-regionen. Det er der ingen tvivl om, siger Morten Bødskov.