Beredskab hæves: Gasrørledninger ved Bornholm ramt af flere lækager

Energistyrelsen har bedt Energinet om at hæve beredskabsniveauet for el- og gassektoren i Danmark.

Nord Stream 1-rørledningen kommer i land i Tyskland. I øjeblikket kommer der ikke gas igennem rørledningen efter to læk. (arkivfoto). (Foto: © HANNIBAL HANSCHKE, Ritzau Scanpix)

Både Nord Stream 1- og Nord Stream 2-gasrørledningerne, der er bygget til at fragte naturgas fra Rusland til Tyskland gennem Østersøen, er ramt af lækager.

Derfor har Energistyrelsen bedt Energinet, det statslige selskab, som ejer og driver dansk energiinfrastruktur, om at hæve beredskabsniveauet for el- og gassektoren i Danmark.

Niveauet er hævet til orange, det næsthøjeste niveau, hvilket betyder, at energiselskaber skal være opmærksomme på sikkerheden omkring deres anlæg.

- Myndigheder og regeringen følger situationen nøje, og vil løbende holde offentligheden orienteret, udtaler klima-, energi- og forsyningsminister Dan Jørgensen (S) til Ritzau.

I alt er der tale om tre lækager - en 24 kilometer sydøst for Bornholm og to nordøst for øen, fortæller Kristoffer Böttzauw, direktør i Energistyrelsen til DR.

- Der strømmer en masse naturgas ud i havet, og derfor er der også etableret nogle sikkerhedszoner omkring de her områder fra Forsvarets og Søfartsstyrelsens side, så der ikke er nogen, der sejler derind, siger han.

- Det er gas, der stiger op fra havoverfladen og op i atmosfæren, så hvis man holder sig uden for de sikkerhedszoner, så er der ingen fare, siger Kristoffer Böttzauw.

Fare for skibe i området

Søfartsstyrelsen har etableret en forbudszone på en radius på 5 nautiske sømil for skibe og en forbudszonerne for fly på 1 kilometer omkring lækagerne.

- Der er selvfølgelig en eksplosionsfare, når man har med gas at gøre, og hvis man sejler direkte henover lækket, kan man også miste opdrift for et skib. Men der er etableret forbudszoner, og hvis man holder sig i den afstand, sker der ikke noget, siger Kristoffer Böttzauw fra Energistyrelsen.

Nord Stream 1- og Nord Stream 2-rørledningerne er bygget til at fragte gas fra Rusland til Tyskland. (Foto: © Kort : Morten Fogde Christensen)

Påvirker ikke dansk gasforsyning

Der er tale om to læk på Nord Stream 1's rør nordøst for Bornholm. Det ene læk er i international farvand, men i dansk økonomisk område. Det andet er i svensk økonomisk område, oplyser Klima-, Energi- og Miljøministeriet.

- Hændelsen er i internationalt farvand og bliver sikret ligesom lækket på Nord Stream 2. Hændelserne på de to ledninger har ingen forsyningsmæssige konsekvenser for Danmark, lyder det fra ministeriet i en skriftlig udmelding til Ritzau.

Ingen af rørledningerne var for tiden i drift, så derfor får lækagerne heller ikke konsekvenser for gasforsyningen til Europa.

Energistyrelsen har dog bedt Energinet om at hæve beredskabsniveauet for el- og gassektoren i Danmark.

- Brud på gasrørledninger sker yderst sjældent, og derfor ser vi grund til at hæve beredskabsniveauet som et resultat af de hændelser, vi har set i løbet af det seneste døgn, udtaler direktør for Energistyrelsen, Kristoffer Böttzauw.

- Vi ønsker at sikre grundig overvågning af Danmarks kritiske infrastruktur for at styrke forsyningssikkerheden fremadrettet, siger han.

Direktør: Bekymrende med tre hændelser

Firmaet bag rørledningerne er indtil videre fåmælt om årsagerne til lækagerne.

- I nat registrerede teknikerne ved Nord Stream 1's kontrolcenter et trykfald i begge rør af gasrørledningen. Årsagerne er ved at blive undersøgt, lyder det i en kortfattet meddelelse Nord Streams hjemmeside.

Direktør i Energistyrelsen, Kristoffer Böttzauw, ønsker heller ikke at gætte på årsagen:

- Det kan være et skibshavari, som går direkte ned på de her rør; der kan også være tale om en konstruktionsfejl; det kan være en bevidst handling...

- Det kan være rigtig mange ting. Det kan vi ikke sige endnu, men det er selvfølgelig bekymrende, at der er tre hændelser nogenlunde samtidigt. Og derfor tager vi det meget alvorligt og undersøger det sammen med de relevante myndigheder, siger han til P1.