Rust eller blodrest? Urene instrumenter til operationer på Aarhus Universitetshospital

Der er hyppigt problemer med de instrumenter, der burde være rene, siger operationssygeplejersker.

Til større operationer skal der bruges flere hundrede instrumenter, som alle skal gennemgås, før operationen kan starte. (Foto: Niels Christian Jung © dr)

Tiden lige før en operation kan være nervepirrende for de sygeplejersker, der skal sørge for, at alting er klar.

- Når jeg er iklædt steril kittel og handsker, stiger pulsen, og jeg tænker: Bare nu alle instrumenterne er i bakkerne, og bare nu de er intakte og rene, siger Tina Hennings, operationssygeplejerske på Aarhus Universitetshospital.

Til de store operationer skal der bruges flere hundrede forskellige instrumenter, som operationssygeplejersken skal tjekke på forhånd,

Men siden flytningen af en række afdelinger på Aarhus Universitetshospital i maj sidste år har sygeplejerskerne fået en ekstra bekymring. Der er nemlig blevet langt flere instrumenter, der ikke er rene og klar til operation.

Dette instrument er returneret til sterilisering på grund af mistanke om knoglerester, oplyser AUH til DR. (Foto: Aarhus Universitetshospital)

Problemer med flyverust og knoglerester

Sygeplejerskerne fortæller, at de siden sommeren 2018 hyppigt har oplevet problemer med tvivlsomme instrumenter til operationer. Instrumenter, der burde være rene.

- Vi oplevede i vores faggruppe store problemer med fejlpakninger og beskidte instrumenter med for eksempel flyverust, knoglerester og vævsmateriale, siger Marianne Vigh-Larsen, der er tillidsrepræsentant for operationssygeplejerskerne på ortopædkirurgisk operationsafsnit på Aarhus Universitetshospital, til DR.

Derfor skrev sygeplejerskerne i januar til ledelsen og bad ledelsen om at tage ansvar og om klarere retningslinjer for, hvornår tvivlsomme instrumenter kan bruges til at operere.

- Det er et urimeligt hårdt fagligt og psykisk pres for den enkelte operationssygeplejerske dagligt at skulle foretage en vurdering af, om et tvivlsomt instrument kan anvendes til operation (…), skrev 47 sygeplejersker i brevet til ledelsen, som DR Nyheder har fået aktindsigt i.

Hundredvis af aflyste operationer

Problemerne med instrumenterne opstod, da opgaven med at rengøre og sterilisere instrumenterne blev centraliseret i den nye enhed Sterilcentralen.

Det har blandt andet betydet aflysning af mere end 250 planlagte operationer på en enkelt uge.

Der bliver ikke længere aflyst så mange operationer, men operationssygeplejerskerne oplever fortsat at finde urene instrumenter, selvom problemet, ifølge tillidsrepræsentant Marianne Vigh-Larsen, er blevet mindre.

- Der er tale om instrumenter, der i sagens natur burde være rene og sterile, siger hun.

Dette instrument er sendt retur til sterilisering på grund af mistanke om rust, oplyser Aarhus Universitetshospital. (Foto: Aarhus Universitetshospital)

Ledelsen: Vi stoler på sygeplejerskerne evne til at vurdere

Operationssygeplejerskerne skriver også i deres protestbrev til ledelsen, at det ikke er ”fagligt forsvarligt”, at sygeplejerskerne ”skal stå med ansvaret” for at vurdere de urene instrumenter ud fra de gældende retningslinjer.

Sygeplejefaglig direktør Inge Pia Christensen anerkender, at operationssygeplejerskerne står med et større ansvar, når flere instrumenter har rustpletter og urenheder, der betyder, at de skal sendes tilbage til steriliseringen.

- Det, der sker lige nu er, at mængden af det, de oplever, er stor, fordi vi har haft de problemstillinger i Sterilcentralen, og det gør dem (sygeplejeskerne, red.) selvfølgelig utrygge og mere utrygge, end de vil tage ansvar for, sige Inge Pia Christensen.

Inge Pia Christensen mener dog, at sygeplejerskerne er dygtige nok til at kunne frasortere de urene instrumenter – og at det i sidste ende er deres ansvar.

- Det er derfor, det tager lang tid at blive en dygtig operationssygeplejerske. Man skal kunne vurdere det her, og det har man altid skullet. Og det sætter sygeplejerskerne en stor ære i at kunne, siger Inge Pia Christensen.

Frygter for patientsikkerheden

For operationssygeplejerskerne opleves det som et stort ekstra pres, når flere instrumenter må skiftes ud lige før operationen, fortæller Tina Hennings.

- Hvis nu der mangler et instrument, som ikke kan undværes til operationen, eller jeg finder vævsrester eller rust på instrumenterne, kan vi så fremskaffe nye? Det tager tid at få nye instrumenter op fra lageret, som igen betyder, at min patient må være længere tid bedøvet eller må ligge og vente, siger sygeplejersken.

  • Operationssygeplejerske Tina Hennings: - Jeg er den sidste, sikkerhedskontrol instrumenterne er igennem inden operationsstart. (Foto: Niels Christian Jung © dr)
  • Marianne Vigh-Larsen, tillidsrepræsentant for sygeplejerskerne på ortopædkirurgisk afsnit. (Foto: Niels Christian Jung)
1 / 2

Derfor har sygeplejerskerne i deres brev også advaret ledelsen om, at de opfatter problemerne med instrumenterne som så alvorlige, at det er til fare for patientsikkerheden.

- I den forbindelse er vi bekymret for patientsikkerheden, og vi vil bede jer om at tage et ledelsesmæssigt ansvar for dette, skriver operationssygeplejerskerne i deres brev til ledelsen fra januar.

Sygefaglig direktør Inge Pia Christensen afviser, at problemerne med Sterilcentralen er til fare for patienterne.

- Patientsikkerheden er ikke kompromitteret, og det er den ikke, fordi vi har lavet de her procedurer. For er der den mindste tvivl (om instrumenternes renhed, red.), så sender de dem tilbage, siger Inge Pia Christensen og fortsætter:

- Jeg har fuldstændig tillid til de dygtige operationssygeplejersker, som står hver evig eneste dag, jeg er slet ikke i tvivl om, at de laver en vurdering, der er fagligt korrekt.

Flyverust på instrumenterne.

Allerede i sommeren 2018 modtog ledelsen på Aarhus Universitetshospital flere henvendelser fra både læger og sygeplejersker om instrumenter med rustpletter, der blev afleveret til operationer.

Fænomenet kaldes flyverust og kan opstå, når gammelt og nyt udstyr rengøres sammen.

Noget, der ifølge Marianne Vigh-Larsen ikke tidligere har været et problem.

- I min tid som operationssygeplejerske har jeg først oplevet generelle udfordringer med instrumenters renhed og sterilitet efter udflytningen, siger hun. Samme vurdering giver en række sygeplejersker udtryk for overfor DR.

I disse maskiner bliver instrumenterne steriliseret. (Foto: Niels Christian Jung © dr)

Sygeplejerskerne er i en mail fra ledende overlæge Palle Juelsgaard blevet instrueret i, at de må sørge for, at flyverusten på instrumenterne bliver tørret af, så instrumenterne kan bruges – mens de decideret urene instrumenter sendes retur til sterilisering.

- Vi vil henstille til at sættene vurderes kritisk af såvel OP-personalet som sterilcentralen, inden de sendes retur til genbehandling, idet sterilproduktionen og antallet af instrumenter ikke er tilstrækkelig til denne øgede produktion, skrev Palle Juelsgaard i en mail den 21. juni 2018.

Problemet ved disse retningslinjer er ifølge sygeplejerskerne, at det giver et øget pres at skulle vurdere, om misfarvninger på instrumenterne er rust eller blod- eller knoglerester.

- Det er altid et stort ansvar at stå med en så svær vurderingsopgave af et instrument umiddelbart før en operation, hvor patienten oftest lige er blevet bedøvet og skal opereres hurtigst muligt efter gældende retningslinjer, siger Marianne Vigh-Larsen.

Kritik fra regionsrådsmedlem

Christian Møller-Nielsen (V) er medlem af regionsrådet i Region Midtjylland og har fulgt sagen om sterilcentralen på Aarhus Universitetshospital.

- Det er fortsat min vurdering, at planlægningen og implementeringen af sterilcentralingen på Aarhus Universitetshospital er en skandale, siger Christian Møller-Nielsen og fortsætter.

- Jeg kan dog undre mig over, at det tilsyneladende ikke har ansættelsesmæssige konsekvenser et eller andet sted i ledelsessessystemet på Aarhus Universitetshospital, at man inden sammenlægningen ikke havde styr på den grundlæggende opgave med at levere sterile instrumenter på det samlede hospital, siger Christian Møller-Nielsen.

Savner klart svar fra ledelsen

Sygeplejerskerne fik først svar på deres protestbrev fra ledelsen i slutningen af marts og mener stadig ikke, at retningslinjerne er klare.

- Vores holdning er, at det er et stort ledelsesmæssigt svigt, at ledelsen først reagerede så sent på vores henvendelse, siger Marianne Vigh-Larsen.

Ledelsen på Aarhus Universitetshospital lover nye retningslinjer inden sommeren 2019. Og sygefaglig direktør Inge Pia Christensen anerkender, at indkøringen af den nye sterilcentral kunne have været gjort bedre.

- Jeg ville ønske, at vi havde været lige så kloge, som vi er i dag, da vi planlagde det for tre-fire år siden, siger direktøren.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk