Rygeforbud i det offentlige rum

Butikscentre, sportshaller, kulturinstitutioner og andre steder med offentlig adgang for alle, skal være røgfrie. Regeringens rygepolitik byder på et rygeforbud fra april 2007.

Det her bliver et sjældent syn på restauranter. De fyldte askebægere skal væk fra april 2007 ifølge regeringens udspil. (© AP Graphics)

Sug af cigaretten inden du går ind på restauranten. Og sluk den så. Sådan lyder regeringens bud på en rygepolitik fra april 2007.

Regeringen vil forbyde rygning på offentlige arbejdspladser, og på de private skal der indføres regler. Det offentlige rum skal være røgfrit.

Fra den 1. april 2007 bliver det forbudt at ryge indendørs på alle offentlige arbejdspladser og institutioner. Også det offentlige rum skal som udgangspunkt være røgfrit - det vil sige butikscentre, sportshaller, kulturinstitutioner og andre steder med offentlig adgang for alle.

Det fremgår af regeringens udspil til fremtidens rygeregler, som indenrigs- og sundhedsminister Lars Løkke Rasmussen (V) tirsdag præsenterede ved et pressemøde.

Også private arbejdspladser skal have en rygepolitik, som sikrer, at ingen ansatte mod deres vilje udsættes for passiv rygning.

- Målsætningen er meget klar, nemlig at man skal kunne færdes uden at blive udsat for røg mod sin vilje. Og det gælder på caféer og i det offentlige rum i øvrigt," siger sundhedsminister Lars Løkke Rasmussen (V).

Særskilte rygerum

Restauratøren må dog godt lave et særskilt rygerum, hvor man kan tænde en cigaret.

Hvis værtshuset er større end 100 kvadratmeter, må restauratøren også lave et rygerum her. Mindre værtshuse kan vælge, om de vil være røgfri eller ej.

Det forslag er formanden for Folketingets sundhedsudvalg, Birthe Skaarup (DF), godt tilfreds med.

- Det er en udmærket løsning, som sikrer, at ikke-rygerne ikke bliver udsat for passiv rygning. Jeg synes, ministeren er landet på et niveau, som vi sandsynligvis vil støtte, siger Birthe Skaarup.

Hendes parti, Dansk Folkeparti, har hele tiden været modstander af et totalt rygeforbud.

Lappeløsning

Socialdemokratiets sundhedsordfører, Lone Møller, er dog mindre positivt stemt.

- Det her er kun en lappeløsning, som ikke beskytter de ansatte på restauranter og barer. Hvert år er der otte-ti mennesker i den branche, som dør af passiv rygning, og det var jo også dem, som vi skulle beskytte. Det sker ikke med det her forslag, siger Lone Møller.

Hun henviser til, at de ansatte ikke kan undgå at komme ind i rygerummene for at servere og gøre rent.

- Selv om der installeres udsugningssystemer ved vi, at de ikke er i stand til at rense for alle de farlige partikler, der findes i røgen. Jeg frygter, at der nu kan komme til at gå flere år, før man finder ud af, at den her model ikke dur, siger Lone Møller.

Regeringen fremsætter til oktober forslag til en ny lov om røgfri miljøer, oplyser ministeren.