Rygeloven er blevet populær hos danskerne

Rygeloven blev mødt med buh-råb, men i dag har et meget stort flertal taget den til sig.

Rygeloven blev mødt med buh-råb, men i dag har et meget stort flertal taget den til sig. (© Colourbox)

Det er forbudt at ryge i toget, på jobbet og på restauranterne, og det er danskerne godt tilfredse med.

Loven om røgfrie miljøer blev født under højlydte protester i 2007, men i dag støtter et stort flertal reglerne, viser en ny måling foretaget af Voxmeter for Ritzau.

Hele 67,5 procent af de adspurgte mener, at rygereglerne er passende, sådan som de er, mens 13,3 procent gerne ser, at politikerne strammer dem yderligere.

Således mener næsten hver femte, at det bør være forbudt at ryge på togperroner og ved busstoppesteder.

Opfordring til at tage nye skridt

I Kræftens Bekæmpelse opfordrer direktør Leif Vestergaard Pedersen Folketinget til at benytte opbakningen i befolkningen til at tage nye skridt mod røgfrihed.

- Den bør give anledning til at sikre, at ingen længere mod deres vilje bliver udsat for røg. Det tror jeg, at der er et bredt ønske om, fordi stadig flere er bevidste om, hvor farlig røgen er, siger han.

- I dag kan det være sådan, at der sidder to rygere inde i de overdækkede venterum på togstationerne, mens der ude i blæsten står 15 ikke-rygere. Det er ikke i orden, siger han.

Også Danmarks Lungeforening opfordrer politikerne til at tage rygeloven op til revision.

- Politikerne bør gå foran. Der er jo et stort flertal, der bakker op om rygereglerne, så der er ikke noget af være bange for. Folk vil sikres renere luft, siger administrerende direktør Anne Brandt.

- Vi ved endda, at mange har overført reglerne til deres private hjem. Selv i familier, hvor alle ryger, er det blevet kutyme at gå udenfor, siger hun.

Børn i fokus

Ud over røgfrie udendørsarealer ved tog og busser opfordrer Kræftens Bekæmpelse til et totalt rygeforbud i arbejdstiden - også selv om det foregår i rygekabiner.

- Alle undersøgelser viser, at der kommer røg og ikke mindst farlige stoffer ud fra rygekabinerne. Derfor er der ingen anden vej end at bestemme, at der ikke længere må ryges inden døre på arbejdspladserne, siger han.

Det samme bør gælde i hjem, hvor der passes børn. I dag er det forbudt for dagplejemødre at ryge, mens børnene er til stede, men det er tilladt i separate rum, når børnene er gået hjem.

- Røgen siver fra det ene rum til det andet, og derfor kan det ikke undgås, at børnene påvirkes. Det er urimeligt, at forældrene i dag står alene med at tage den konflikt med dagplejemødrene, siger Anne Brandt i Danmarks Lungeforening.

"De løftede pegefingres tid"

At danskerne har droppet protesterne og i stedet bifalder rygereglerne, overrasker ikke fremtidsforsker Liselotte Lyngsø, for generelt er vi gode til at tilpasse os forandringer.

- Vi kan ikke lide, når der bliver grebet ind i vores personlige frihed, men når først reglerne er der, så har vi en fantastisk evne til at efterrationalisere og se det positive i, at ikke-rygerne skånes for passiv rygning, siger Liselotte Lyngsø.

Hun peger på, at vi lever i de "løftede pegefingres tid", og derfor vil yderligere stramninger glide igennem med mindre besvær end for bare nogle få år siden.

- Bare se på lande som Hongkong, hvor det koster 3800 kroner i bøde at ryge på offentlige steder, eller Finland, hvor man kan idømmes seks måneders fængsel for at sælge tobak til unge under 18 år, siger hun.

/ritzau/