Rygende uenige i juletræsdebat

Debattøren og forfatteren Katrine Winkel Holm, og socialdemokraternes kulturordfører Flemming Møller Mortensen var mildt sagt ikke enige om juletræssagen fra Kokkedal, da de i dag tørnede sammen i debat.

Debattøren og forfatteren Katrine Winkel Holm, og socialdemokraternes kulturordfører Flemming Møller Mortensen var mildt sagt ikke enige om juletræssagen, da de i dag tørnede sammen i P1 Debat. (© DR)

Er striden om juletræet i et boligselskab i Nordsjælland et udtryk for, at demokratiet lever i bedste velgående, eller er det på sigt en afvikling af dansk kultur? Det kunne dagens to debattører i programmet P1 Debat under ingen omstændigheder blive enige om.

Debattør og forfatter Katrine Winkel Holm og socialdemokraternes kulturordfører Flemming Møller Mortensen var inviteret ind i kølvandet på striden om juletræet i Kokkedal.

Et flertal i boligbestyrelsen har afvist at holde festen, og det har lynhurtigt gjort sagen til en multikulturel varm kartoffel i medierne og blandt politikerne.

Misbrug af demokrati eller hensyn

Katrine Winkel Holm lagde ikke fingre imellem. Sagen handler om en fjendtlighed overfor dansk kultur og demokratiet bliver misbrugt til at afskrive en gammel dansk kulturtradition, sagde hun i debatten.

Flemming Møller Mortensen kunne ikke være mere uenig. Det er et udtryk for demokratiet i arbejde, og et enkelt juletræ kan altså ikke afvikle den danske jul, mente han.

Men dermed virkede han fuldstændig ligeglad med sagen, sagde Katrine Winkel Holm, der fastholdt, at sagen er et mikrobillede på et større scenarie, der handler om at bruge demokratiet til at fremme sin egen sag mod dansk kultur.

Men den købte socialdemokraten ikke. Vi skal ikke blande os i, hvordan en bestyrelse i en forening arbejder. Der er mange foreninger, der har mange slags hensyn at tage, sagde han.

- Socialdemokraterne ønsker at få tingene til at fungere. Også der, hvor kulturer støder sammen, sagde Flemming Møller Mortensen.

Men Katrine Winkel Holm holdt fast i, at det i høj grad er en sag for politikerne.

- Det her er jo ikke en enkeltstående sag, sagde hun og henviste til sagen, hvor en skole havde taget nogle vers ud af julesalmerne for ikke at støde de muslimske elever.

- Vi skal servere den danske kultur og ikke gemme den væk. Det her er en hjertesag, sagde Katrine Winkel Holm

FacebookTwitter