Rygere blander industri-krystaller i cigaretter: 'Først anede vi ikke, hvad der foregik'

Natur-Drogeriets salg af mentol-krystaller er tredoblet, siden cigaretter med mentolsmag blev forbudt i Danmark.

‘Forårsager hudirrritation. Forårsager alvorlig øjenirritation’.

Sådan står der blandt andet på etiketten af de rå mentol-krystaller, som et stigende antal rygere pulveriserer og blander i tobakken.

Blandingen erstatter mentolcigaretter, der siden foråret har været forbudt at sælge i Danmark.

Det mærker virksomheden Natur-Drogeriet i Østjylland, der producerer og sælger de rå krystaller, der typisk bruges til kosmetik og skønhedsprodukter.

På ganske kort tid er salget nemlig tredoblet, fortæller aktieselskabets administrerende direktør.

- Først anede vi ikke, hvad der foregik og troede måske, at det var en ny dille, at alle skulle lave deres egen cremer. Men siden vi opdagede, at det var til cigaretter, har vi faktisk overvejet at stoppe produktionen, siger Jan Rathcke, administrerende direktør for Natur-Drogeriet A/S.

Eksplosiv stigning siden forbud

Flere butikker genkender tendensen. Hos Matas-kæden er omsætningen af mentolkrystaller femdoblet, mens netbutikken Webapoteket.dk i juli alene har oplevet en fordobling.

Krystal-blandingen er en 'rigtig dårlig ide', siger en forskningsoverlæge og professor i tobaksforebyggelse.

- Det generelle problem ved den slags opfindsomme metoder er, at de er helt uden kontrol. Vi aner ikke, hvad der sker ved forbrænding og hvilken helbredsskade, det medfører. Desuden er det svært at regulere styrken, siger Charlotta Pisinger fra Frederiksberg Hospital.

Hos Natur-Drogeriet fortæller direktøren, at de ansatte tager grundige forholdsregler, når de skal pakke mentol-krystallerne.

- Det er en skrap og meget koncentreret vare. Når vi pakker den, så bruger vi masker og punktudsug. Vi kan ikke styre, hvad folk bruger dem til, men vi vil gerne opfordre til, at man behandler den som en teknisk vare, der ikke er beregnet til indtag, siger Jan Rathcke.

Direktøren fortæller, at virksomheden fortsat vil producere og sælge krystallerne. Af hensyn til de kunder, der bruger dem til at lave eksempelvis tandpasta, fodbade og salver.

- Vi har besluttet at fortsætte, fordi vi stadig har kunder, der bruger krystallerne til deres oprindelige formål. Men vi kan kun understrege, at det er en teknisk råvare, der ikke er beregnet til indtagelse, siger Jan Rathcke, administrerende direktør hos Natur-Drogeriet A/S.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk