Rygestop før operation hjælper

Hvis rygere dropper smøgerne i ugerne inden de skal opereres, så er risikoen for komplikationer og omoperation langt mindre. Det viser en undersøgelse på Bispebjerg Hospital i København.

Udgifterne til nikotinpræparater og aflønning af de sygeplejersker, som skal støtte patienterne, tjenes ind ved, at færre skal opereres igen.

Både antallet af komplikationer, omoperationer og sengedage falder, hvis patienter stopper med at ryge i ugerne op til en operation.

Det viser en undersøgelse med cirka 100 rygere, der skulle opereres i hofter eller knæ på Bispebjerg Hospital i København.

Kun fem procent af de patienter, som stoppede med at ryge seks til otte uger inden operationen fik komplikationer med deres operationssår og kun 3,6 procent måtte opereres igen.

Anderledes så det ud hos de patienter, som ikke blev tilbudt rygestop. Her fik 30 procent operationskomplikationer og 15 procent måtte opereres igen.

Sparer penge

Ifølge sundhedsøkonom Jakob Kjellberg fra DSI, Institut for Sundhedsvæsen, viser en økonomisk analyse af undersøgelsen, at det offentlige sparer penge ved et rygestop.

Udgifterne til nikotinpræparater og aflønning af de sygeplejersker, som skal støtte patienterne, tjenes ind ved, at færre skal opereres igen. Dertil kommer de besparelser, som opnås på længere sigt.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk